home about contact travelog resepi bahasa jerman

Apa Itu Paypal & Bagaimana Cara Menggunakan Paypal

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua yang membaca di sini. 


Kalau tak silap aku, lebih kurang setahun lepas, aku ada cerita pasal perniagaan online aku dekat Ebay Germany(kepada yang baru di sini, aku tinggal di Germany skrg :D). Haa masa aku meniaga dekat Ebay tu, aku gunakan saluran Paypal untuk mudahkan orang bayar pada aku. Since semalam Kak Siti Yang Menaip ada tanya dekat Facebook, siapa yang tahu Paypal ni apa benda kan, aku rasa eloklah aku terangkan serba sedikit apa yang aku tahu tentang Paypal ni, dengan berbekalkan pengalaman  lebih 4 tahun menggunakan Paypal untuk urusniaga online.



Apa itu Paypal?

Paypal adalah satu website online LINK, yang boleh digunakan sebagai medium untuk transfer duit ataupun membuat bayaran, dengan cara yang selamat. Selamat di sini bermaksud, pihak lain (yang berurusan dengan kita) takkan tahu apa maklumat akaun bank kita, semuanya dirahsiakan oleh pihak Paypal. Tapi pihak Paypal memang ada semua detail bank kita, macam nama, nombor akaun dan sebagainya. Paypal ni kira macam orang tengah antara kita dengan orang lain. Semua transaksi(jual atau beli) hanya menggunakan satu email yang dah didaftarkan dengan Paypal. Itu sahaja. (Klik image dibawah untuk ke website Paypal)


Kenapa Paypal selamat kepada pembeli?

Paypal memang rahsiakan maklumat kita kan. Setiap kali kita nak bayar contohnya, kita cuma perlukan isikan email sahaja kepada penjual(email yang kita dah daftarkan dengan Paypal). Dengan email ni, dan password kita, kita boleh terus membuat bayaran.

Kenapa Paypal selamat kepada penjual?

Samalah jugak macam situasi dekat atas tadi. Kalau penjual menggunakan Paypal kan, akaun penjual pun selamat, sebab Paypal akan rahsiakan maklumat bank kita tuh. So, dua-dua pihak(pembeli dan penjual) selamat kalau menggunakan medium Paypal untuk membuat bayaran. Semua transaksi hanya menggunakan satu email yang dah didaftarkan dengan Paypal. Itu sahaja.

Kegunaan lain Paypal?

Dengan menggunakan Paypal, kita boleh transfer duit (wired money transfer) dengan hanya mengunakan alamat Email penerima sahaja. Maksudnya macam ni, bila kita nak transfer duit pada orang kan, kita login masuk akaun Paypal kita, lepas tu pilih option ''Send Money'', pastu kita masukkan jer email si penerima dengan jumlah duit ynag kita nak hantarkan tuh. Tapi perlu diingatkan si penerima dan pemberi duit mestilah kedua-duanya mempunyai akaun Paypal, barulah boleh transfer duit melalui Paypal. Ader pahemmm? Hehehhe :D


Kelebihan & Kekurangan Paypal?

++ Paypal merahsiakan maklumat bank kita, selamat untuk semua pengguna (peniaga & pembeli)
++ Membayar menggunakan Paypal tidak dikenakan sebarang caj tambahan (Free semuanya)
++ Tak perlukan lakukan money transfer (isi details satu-satu) setiap kali membeli secara online.  Hanya dengan masukkan email & klik confirm, settle urusan. Cepat, mudah & selamat.
++ Kalau transfer duit, ataupun buat bayaran, memang cepat pihak yang satu lagi dapat duitnya. Rasa macam bagi duit hand-to-hand gtuh jer.


--- Paypal hanya boleh digunakan bila si penghantar duit & si penerima kedua-duanya memiliki akaun Paypal. Kalau takde akaun, memang tak boleh guna servis Paypal, setahu akulah.
--- Peniaga(ataupun penerima duit transfer) yang menggunakan Paypal, dikenakan caj 11% (kalau tak silap) setiap kali menerima duit bayaran dari pembeli/pelanggan.
--- Transfer duit juga dikenakan caj, kerana Paypal akan uruskan semua urusan Currency Exchange (sekiranya berlainan Currency/Matawang). Aku tak pasti berapa percent.



Kepada semua yang berminat nak mencuba Paypal ni, 
happy shopping-shopping dengan selamat yer! Muah! :D


Kalau tak faham & ada soalan, silalah tanya diruangan komen,
insyaAllah aku akan usaha fahamkan korang tentang Paypal ni.
Senang jer tau, jgn risau2 susah2 :D Muah!

202 comments:

  1. Saya pun ada PayPal. Senang je nak guna. Lagi-lagi kalau yang suka online shopping macam saya ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann....senang lagi dari nk key in segala mak nenek details kan... :D

      Delete
    2. Kalau nak isi duit kita kat dlm tu mcm mana?

      Delete
    3. Kalau nak isi duit kita kat dlm tu mcm mana?

      Delete
    4. assalamualaikum,nk tanya..sy jual barang pd customer dari singapore..dia buat bayaran 2 kali..yg pertama okay je..tp yg second payment still pending even da almost sbln..customer da app money request..tp duit tu still pending..kenapa ek?

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Setuju jugak online shopping dgn paypal :D walaupun dah lama dah membeli belah, tapi still ingat rasa dia bila nak bayar guna paypal banding direct key in details credit/debit card.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann....senang lagi guna paypal kan, dari nk key in segala mak nenek details kan... :D

      Delete
  3. ada akaun paypal gak. pernah sekali guna terima bayaran advertiser. tapi agak kurang faham. nak tanye..

    yg caj 11% tu utk peniaga je ke? atau utk si transfer duit dri paypal ke paypal
    kalau dulu rm400 ke atas kita cashout ke bank kita, xde caj, amount kurang kena caj 1 dolar, lepas gst dibuat ada x effect ke atas amount tu? ke masih sama je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 11% tuh bukan peniaga jer yang kena...kalau contoh org transfer duit kan, kita terima, kita akn kena caj jugak 11% tuh... tapi kta xpasti kalau negara lain, maybe amount dia caj tuh lain2 kot.... yang gst tuh pon kita xpasti....sorry kita xtau sgt pasal gst ni...

      Delete
    2. 11% daripada bayaran transaksi transfer duit erk?
      tu la kalau paypal ni kurang faham sgt cara nak guna. pernah aritu kawan nak pinjam akaun paypal utk advertiser bayar pengiklanan dia. saya tolak, sbb sy risau ada caj ke atas saya. contoh macam situasi atas tu. transfer duit.

      Delete
    3. yumida huda, kalau mcm advertiser bayar masuk akaun kita kan, kalau dia bayar RM100, kita akaun penerima kan, dekat kita akan masuk RM100 - RM 11.... maksudnya kita dpt 89 RM jer, sebab mmg servis caj bila terima duit...tapi kalau kita nak beli barang kt orag, kita MEMBAYAR, xde caj pape... :D

      Delete
    4. cth: kita pembeli, membayar rm100 kepada penjual (penerima duit) kena cas kn,, so rm100-rm11= rm89.. x ke penerima duit tu anggap kita byar kurang. padahal kita dh byar full rm100.. tp d sebabkan penerima kena cas so kurang la duit yg d trima.. mohon pecerahan sket.. ehe..

      Delete
    5. biasanya bila pembeli letak paypal sebagai medium kita boleh bayar pada dia, dia mmg da consider duit yang 11% yang bakal kena tarik tuh... so no worry... xperlu pon macam nak transfer lebih macam 100++ berapa2 ke...mmg xperlu rasanya, ni berdasarkan pengalaman kita la :D

      Delete
  4. senang la nk transfer duit.. hehee. ada kwn overseas guna paypal ni. yeahh. info berguna ni sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, senang nk transfer duit kan...kita xyah pikir org yg nk terima tuh pakai bank ape semua.... senang sgt2 sebenarnya kalau dua2 pihak ada pypal... :D

      Delete
  5. kak Aisyaaaaaaaa.... hehehe. over lak. ooo... senang je nak guna rupanya eh.... saya takut mula2 nak pakai... sebab x reti kan. takut tersalah, buat naya je >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. xyah takut amy....memang senang and tak bahaya... tapi xtau kot2 ade orang yang meniaga boleh tipu jugak dengan guna paypal...xpastilah amy :D akk harap xde lah berlaku :D ehehhehe

      Delete
    2. Assalamualaikum,saya nak tanya sikit. If kita sudah register,ada kena sebarang bayaran tak. Atau transaksi bayaran berlaku apabila beli barang.

      Delete
    3. Assalamualaikum,saya nak tanya sikit. If kita sudah register,ada kena sebarang bayaran tak. Atau transaksi bayaran berlaku apabila beli barang.

      Delete
    4. masa register dengan buat bayaran menggunakan medium paypal, xde caj pape... caj cuma dikenakan bila kita terima duit dari orang lain, masuk dalam akaun paypal kita... service caj la kot, agaknya... 11% :D

      Delete
    5. kak aisya mcm mn cara kita nk clear duit dari akaun paypal ke akaun kita.. dan mcm mn kita nk tahu duit dah diterima dari pembeli... whatsapp 0126134797..maaf saya bdk baru belajar paypal

      Delete
  6. kak sally ada paypal sbb nak hntr duit utk fan service CNBLUE je...hahahhaa...sambil membeli kat ebay!

    ReplyDelete
  7. Pernah gak nak buat paypal..tpi xdure dia selamat ke x..hehe...lepas ni boleh la buka akaun paypal :)

    ReplyDelete
  8. ohh macam ni, nanti kalau mimin guna paypal n tak faham ,, mimin tanya kak aisha bolehkan..?

    ReplyDelete
  9. x pnh try... blh la try nanti utk soping on9...

    ReplyDelete
  10. Huhu tak pernah try ..Nak jgak buat sebab suami nak beli barang kat eBay huhu

    ReplyDelete
  11. amboi ramai ada paypal.. malu den tak reti buat account paypal hakhak..
    ritu bace je tak dan komen.. insyallah nanti akak buat.. tak faham akak serbu Aisya..

    ReplyDelete
  12. Nice entry! Selama ni kita malas nak ambik tau dan sangat penakut nak buat akaun paypal. Kalau kita ada soalan nanti kita tanya tau. ^_^

    ReplyDelete
  13. oh...kak wana baru tau apa tu paypal..bagus juga ya..

    ReplyDelete
  14. Selalu nampak paypal ni tp xberani nk buat :(
    Pasni leh try. Hehe

    ReplyDelete
  15. CER GTAU CARA NK BG AKAUN KITA ADA DUIT..KENA BANK IN KE CMNE..XPERNAH GUNA LG.HEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... tak payah bank in pon sebenarnya... kalau dekat paypal kita dah link kan ke bank kan, memang paypal boleh tarik sendiri duit dari bank kita, setiap kali kita nak bayar apa2... dalam akaun paypal tuh xde duit pon ok jugak :D

      Delete
  16. Aslmkum,sy nk tanya berkenaan dengan acc paypal ni..sy ada jual barang dekat mymudah,ada org luar beli barang yg sy jual tu,dia suruh sy bkak acc paypal dan telah buat bayaran melalui paypal..sy ada terima email mengatakan dia sudah membayar sejumlah duit kepada sy termasuk duit shipping..tp sy x dpt lagi duit tu,kerana pihak berkenaan menyuruh sy membayar agen shipping menggunakan duit sy dahulu sebanyak rm2550.
    Yang jd persoalan sekarang,adakah ianya selamat.?.dan adakah sy akan dpt balik duit sy itu termasuk duit barang yg sy jual kepada dia?. Sy amat keliru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe first lisa boleh check dekat akaun paypal lisa, kalau ade duit yg dia dah bank in tuh masuk... tapi yg pasal kena bayar agen shipping tuh, saya pon xpastilah... boleh jadi jugak orang yg beli dengan lisa ni nak tipu, ke ape.... paypal ni memang selamat, tapi saya berani nak cakap, kalau lisa bayar agen shipping tuh, boleh ke tak dpt balik duit lisa tuh...

      pendapat kita seeloknya, lisa check acc paypal lisa, kalau kata duit org tuh bayar dah masuk, barulah lisa proceed nk shipping dan sebagainya... selagi duit tuh belum masuk sepenuhnya dalam paypal lisa kan, lisa jangan bayar shipping ke apa....takut bahya jugak tuh :D

      harap membantulah maklumat yg kita kasi ni yer :D

      Delete
    2. Lisa... apa next action lisa buat? Sya pun ada jual brg kat mudah.com.
      Org oversea nak beli.. pastu dia suruh kita bayar kat western union utk dptkan nombor. Lepas tu, dia suh kita scan no tu untuk dia transfer ke bank kita.

      Delete
    3. Saya pun situasi yg sama..mcm mana yer?

      Delete
    4. Saya pun situasi yg sama..mcm mana yer?

      Delete
    5. Salam Lisa, Zainin dan Hafizal... saya bnyak terima emel pertanyaan pasal kes camnie... Ini SCAM. Kalau transaction sebenar melalui Paypal, tak perlu ada kena mengena dengan WESTERN UNION... suka saya ingat kan sekali lagi, selagi duit xmasuk lagi dalam akaun kita(sebagai penjual), jangan shipping/hantar barang pada pembeli... sebab dia menipu... terima duit dulu, baru shipping... selagi xterima duit, paypal xde sebarang catatan urus niaga kita, kalau apa-apa berlaku lepas kita shipping (dan paypal xde catatan pape), memang nanti xboleh claim anything dari paypal...sebab xde bukti transaksi berlaku...hati2 semua :D

      Delete
    6. Penipu tu byk kali kena buyer suh bayar kat currier agent dia.kita yg jual barang kita pulak kena bayar msa agent taco bell dtg collect barang buyer.haha mnipu agak2

      Delete
    7. saya pun dalam situasi yg sama..ape tindakan yg lisa buat ye lepas tu??

      Delete
    8. Saya juga mgalami situasi yang sama..mcm mne ye nk buat..ada sesiapa blh bantu

      Delete
    9. Korang, situasi korang sama macam situasi saya, kalau ikut plan esok saya dah nak pergi bayar dkat Western Union tu, nasib baik saya terbaca komen korang ni, kalau betul la tu SCAM, apa saya perlu buat ye? Tak pe je kan kalau saya abaikan benda ni?

      Delete
    10. Korang.. Sorry Ni Nak cakap sikit.. Kalau buyer Dari oversea yang Nak beli Barang dengan kita, and dia suruh kita bayar apa jadah bodoh semua Kat western union jangan sesekali pergi bayar k.. JANGAN! Saya dah kena dah dengan dorg Ni.. Rm1200 saya kena tipu dengan dorg Ni.. Dorg Ni semua mat Africa Dari Nigeria.. Code phone dorg +234 mostly of them Memang banyak penyamaran.. Pakai no telephone yang banyak tapi orang yang sama.. So please.. JANGAN lah! Tu semua SCAMER .. Kalau Ada pembeli yang suruh kita bayar such amount Kat WU jangan lah percaya.. Tu semua menipu.. Contoh dorg minta kita bayar rm2000 Kat dorg melalui WU (western union) kalau dorg convert duit kita Ke duit dorg, dorg dah kaya tau!

      Delete
    11. Kalau korg dapat buyer yang macam Ni.. Korg ambil langkah mudah.. Cakap benda yang boleh menyakit kan hati dia, I means macam provoke dia.. Then terus block.. Kita jangan takut dengan dorg.. Sebab yang menipu Nya dorg..! Sy banyak dapat fake buyer Dari Nigeria Ni.. And firstly dorg akan offer harga barangan yg kita jual Tu jauh lebih tinggi.. Then kita pun mula lah rambang mata kan? Dari situ lah dorg punya permainan.. Ingat lagi tak dulu2 Mak kita pesan apa, negro Ni Memang jahat kan? Haa Memang betul pun.. Ada yang siap main Nama Allah lagibdengan saya Tu yg tak tahan Tu.. Firstly masa kena Buat deal dengan dorg Tu tengok dulu code no phone dorg Dari mana.. And lagi satu fikir baik2.. Contoh harga Barang kita jual Tu rm1000 then tetiba Ada sorg hamba Allah Ni naik kan harga Tu.. Ibarat macam kita jual Ni lelongan (auction price) kita manusia kita mesti lah Ada sifat Nak lebih betul tak? Kita jadi rambang mata, so kita Nak Cari buyer yg tawar kan dengan harga lagi tinggi.. Lepastu kita pun dah dapat buyer, dia pun bagi lah janji2 manis dekat kita, lepastu dia suruh pulak kita pergi bayar activation fee dekat western union.. JANGAN ingat sekali Tu je kita kena bayar, banyak lagi agenda yang dorg Nak kena kan kita.. Bila dapat org macam Tu, ignore je dia.. Dan kebiasaan Nya bila kita deal dengan dia and kita dah dapat tahu dia Ni penipu, dia akan guna cara macam Nak ugut kita konon Nya dia Tu polis lah bomba lah apa lah, kita ugut dia balik.. Kita bohong sunat lah Kat dia balik, cakap Kat dia kita Ni pun polis jugak.. Dorg bukan boleh tahu kita Ni siapa, and kita pun tak tahu dorg Tu siapa.. So kalau dapat buyer yg Dari luar negara Tu yg mintak kita bayar apa2 Kat mana2 agensi tak payah.. Tu semua menipu.. Harap dengan penerangan saya Ni dapat tolong korg Dari kena tipu dengan manusia lahanat macam Ni..

      Delete
    12. This comment has been removed by the author.

      Delete
    13. Tanye.. mcm mana paypal dapat untunglah pembeli dan penjual? Kalu pembeli tipu macam mne? Barang dah sampai tapi pembeli cakap barang belum sampai.. macam mana pembeli nasib penjual plak?

      Delete
    14. Macam mana jika pembeli tipu... barang dah sampai tapi cakap tak sampai? Bagaimana nasib penjual?

      Delete
    15. Situasi pertama sy dah abaikan.
      Ada situasi ke-2, nbr +22897169740 katanya dah transfer melalui paypal (sy takda ekaun paypal) dan pending, dan dia emailkan sekali Wang itu akan aktif, bila sy hantar resit barang. Mcm mn ni ya? Email scammer juga ka ya?

      Delete
    16. Contoh emailnya (copy);
      Pending Transaction Below

      Summary of this transfer

      Dear Mohd Razali,

      You need to go through our verification process first because we need to make sure the legitimacy of these transaction is safe and secured between you and the buyer of your item.

      The total cost of 2500 Myr as been recorded in our transfer data base to be available into your bank account once we have confirmed the courier shipment receipt from you for our proper security measures we need to make sure the item paid for is successfully sent to it right address on the receipt before we can activate the money into your bank account.

      The payment has been posted successfully and it as been screened on hold in our activation data base to be available instantly within minutes once we have confirmed the shipment receipt from you.

      Note: These Payment can not be cancelled or sent back to Mrs Novi Handayani PayPal Account because the payment as been screened to be available only into your Bank Account.

      Failure for you to confirm the shipment receipt to us within 24hrs. Be understood that your bank account might be held status freezed for violating our online monitoring rules and regulations and our payment Department might call for your arrest because we do not tolerate or involve our self in an online cheats.

      Once you get to the post office you will be held responsible to pay the shipping fees because Mrs Novi Handayani has already added 500 Myr to your selling price and it as been derived as the posting fees.

      We have all the necessary right to make sure these transaction is safe and secured between you and the buyer of your item so we request you to proceed with the shipment and email us with the shipment receipt for our proper verification as the payment can not be cancelled or sent back to the buyer of your item acct since we have the payment processed to be available into your bank account only.

      HERE IS A STEP BY STEP OF SENDING THE ITEM TO IT RIGHT DESTINATION:

      1. Walk directly into the EMS -DHL or UPS Post Office

      2. Tell the courier agent at the counter you need to send a package.

      3. Pay the postage cost to the courier agent.

      4. Give the courier agent the full shipping address and you will be given a proof of shipment receipt by the courier after the courier agent have accepted the package and has processed it for shipping.

      You are to email us with the scan receipt given to you by the courier agent for the activation of your money.

      We would activate your account immediately within minutes once we have confirmed the shipment scan receipt from you.

      Thanks for your understanding.

      Sincerely,
      Sandy Ross
      Sr. Vice President of the Fund Transfer Department.

      Delete
    17. Ada tak yg boleh tolong jawabkan. Email tu scammer juga ya

      Delete
    18. Ada tak yg boleh tolong jawabkan. Email tu scammer juga ya

      Delete
    19. I think scammer also. how can he made the transaction since you don't account paypal.

      Delete
  17. bagus ni tapi belum daftar akaun paypal. since dah jatuh cinta dengan ebay....tapi ada setengah barang mahal adakala just beli di lelong malaysia

    ReplyDelete
  18. baru nak mngguna.. mula2 agak pening.. hehehe

    ReplyDelete
  19. pernah guna masa bayar barang online..

    ReplyDelete
  20. baru kakwa tau pasal paypal...terima kasih ats info....

    ReplyDelete
  21. nak minta tolong... macammana nak masuk duit kat paypal kalau saya tak ada credit card.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahu saya, kalau takde kredit card, boleh jugak masukkan duit kat dalam akaun paypal... login paypal, and then cari 'Money deposit', ataupun 'Pay In'... Saya tak pasti sangat, sebab saya tak pernah buat...saya punya paypal mmg dia dah linked dgn bank...jadi setiap kali saya nak bayar guna paypal, saya just login paypal... saya tak pernah lagi masukkan duit dalam paypal, instead paypal sendiri yang tarik duit dari bank saya.... cuba la try 'Pay In' tuh...kot2 menjadi :D have fun trying! :D

      Delete
    2. btw, if you give your bank account informations to paypal, and agree that paypal can pay on behalf of you, biasanya masa beli online, paypal will ask u to re-login to your acc, and once you're logged in, paypal can pay on behalf of your, and the payment is all done by paypal... you dont have to worry, paypal is a trusted service... They will not suka-suka-hati bayar, unless you agree (by means you log in to ur acc)... FYI, but later, in a few days time, paypal will deduct the same amount from your bank acc, that u have linked to paypal... but no extra charge if you use paypal to pay...


      but, if you are using paypal, as a business medium (people pay to you tru paypal), I think, paypal will chagre you 11% everytime someone pays to you...


      hopefully info ni membantu u :D Have fun! Have a great day :D

      Delete
  22. Kena Ada credit card ke utk register PayPal ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semestinya... boleh jugak guna acc bank, link kan ke acc paypal...isi bank details di paypal website...

      Delete
  23. assalammualikum dn salam sejahtra sy ingin bertanya macam mana nak aktif kan kad debit@masterkad cimb bank sy sudah cuba berbrapa kali isi tp gagal mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya boleh isi details bank acc, ataupun credit card di website paypal...bila kita da login ke acc kita....kemudian, make sure save dulu sebelum apa2... harap mmbantu...

      Delete
  24. assalamualaikum...nak tnye skit saya dh dftr akaun paypal tp bile tgk dkt akaun maybank xde pun kod untuk verify kt bahagian debit tu.mcmane ye..boleh bantu x.

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum...nak tnye skit saya dh dftr akaun paypal tp bile tgk dkt akaun maybank xde pun kod untuk verify kt bahagian debit tu.mcmane ye..boleh bantu x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...sorry saya tak pernah guna paypal dgn link ke bank masia...xpasti sistem bank dekat msia cmne, sbb sy duduk di jerman... sorry sgt2 tak dpt bantu.... :(

      Delete
  26. Contoh harga barang yg kita nk beli 34 duit uk..duit rm kita dlm bnk kena bagi ade lebih ke caner?kalau xckup mcm mna?mcm mna paypal nilai harga..dia akn bgtau klau x ckup duit?muahahahah..oii pening mikir

    ReplyDelete
    Replies
    1. seeloknya duit dalam bank kita biar lebih dari harga barang kita nak bayar, yang dlm currency lain tuh... sebab bayaran yg melibatkan currency berbeza, biasanya ad charge lebih sikit...masa dia convert duit tuh dari RM jadi POUND... xpastilah kalau xcukup duit camne plak...kekekek :D

      Delete
  27. saya pernah membuat bayaran malaui maybank2u ke alaun paypal seseorg... maknanya maybank 2u boleh link ke paypal ke?

    ReplyDelete
  28. saya pernah membuat bayaran malaui maybank2u ke alaun paypal seseorg... maknanya maybank 2u boleh link ke paypal ke?

    ReplyDelete
  29. 1. Kalau nak guna paypal ni kena ade online banking jugak ke?
    2. Kiranya paypal ni funtion die lebih kurang mcm kad debit jugak lah ye? Kita kena topup??
    Sila beri tunjuk ajar.

    ReplyDelete
  30. Salam. Saya nak tnya. Boleh ke kalau acc PayPal ni, saya create tanpa link kan ke no bank? Boleh guna atau tak acc PayPal tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kalau xcreate link ke bank, kena linkkan dgn kredit card... sebenarnya paypal ni utk mudahkn kita bayar, xyah setiap kali nk byr kt org, kita kena login online banking pastu buat satu2 transfer... paypal ni cara mudah nk bayar, and x bahaya pon...if penjual tuh tipu, dia xanta brg dkt kita ke apa, kita boleh actually report dekat paypal, and paypal akn return duit kita berapa2 yg berkenaan gtuh... :D

      Delete
  31. terima kasih info...baru nk try buat paypal untuk bisnes perfume de'xandra saya..hihihih,

    ReplyDelete
  32. Assalam awk.. Sy dah activelan segala mak nenek dlm paypal.. Tp bila nk bayar die mention guna RHB padahal sy sign up guna Maybank Cherry tu.. Pastu nak bayar pun pending. Pening kepala.. Dah ikut flow tapi takleh lagi nak buat bayaran. Ke still nk kena tunggu ape2 confirmation lagi?? Tolong ajar plz

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpastilah camne... msa buat paypal kann, bila da isi maklumat bank akaun semua, ada x klik kata, bagi kebenaran paypal tarik duit dr bank setiap kali kita buat bayaran melalui medium paypal? kalau da klik/tick, spatotnya da boleh guna direct... tak pon, cuba try login balik kt akaun paypal, and then check maklumat semua2 balik semula... kot2 ada pape lgi aypal nk ker.. kita rasa, sepatotnya kalauda klik kata kita kasi paypal bayar on behalf of kita, sepatotnya dia xtanya da bank details masa nk byr... mcm kita, setiap kali nk byr, kita just login akaun paypal jer, masukkan email org penerima, pastu klik done... pastu dia tarik sendiri dr bank kita... xyah da nk login online banking, pastu manuelly transfer...cuba check balik la kot... xtau sgt cmne... sory :D :D

      Delete
    2. Assalam sis.. Dah boleh da.. Tu hari rupanya kena update kat maybank die punya max limit utk caj.. Dgn tempoh brapa lama .. Now dah boleh dah sis.. Pasni nak explore keje ape boleh buat dengan Paypal ni.. Ade orang cakap boleh jana jualkan iklan.. Tak taulah ye ke tak...

      Ape pun terima kasih sis

      Delete
  33. Hi Assalam bro,

    Terima kasih atas perkongsian di atas. Sy nak tanya berkenaan paypal, pertama kali menggunakannya dan sy berniaga atas online, jadi kalau sy terima duit dari luar negara, macam mana utk sy terima duit tu, successful? Barang sy jual, sy belum hantar lagi kpd org tersebut, brg preorder 14 hari. Sy memerlukan duit yg dibayar tadi utk sy buat preorder sebagai modal. Transaction payment org tu pun sekarang masih pending. Boleh jelaskan? Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...normally rasanya dia mmg pending mcm 2-3hari... ataupon maybe sampai seminggu... dulu kita penah transfer dr jerman ke kawan kita kt msia...nnt bila duit tuh msuk, biasanya dia akn tolak beberapa RM utk convert currency, pastu dia tolak lg 11% rasanya...tp byk jugak duit yg kurang bila dia smpai dekat msia tuh...


      biasanya kalau pending, mmg tunggu je dulu...tp org yg dekat luar negara tuh mmg dah ckp ker, dekat dia da successful ke transaction dia? kadang2 mmg dia take time sikit nk smpai msia tau, sbb dia kena convert duit luar ke RM tuh....


      harap mmbantu la jawapan kita ni... kalau nk tanya pape, boleh jugak emel kita: siti.aisya.ibrahim@gmail.com :D

      Delete
  34. Hi Assalam bro,

    Terima kasih atas perkongsian di atas. Sy nak tanya berkenaan paypal, pertama kali menggunakannya dan sy berniaga atas online, jadi kalau sy terima duit dari luar negara, macam mana utk sy terima duit tu, successful? Barang sy jual, sy belum hantar lagi kpd org tersebut, brg preorder 14 hari. Sy memerlukan duit yg dibayar tadi utk sy buat preorder sebagai modal. Transaction payment org tu pun sekarang masih pending. Boleh jelaskan? Terima kasih.

    ReplyDelete
  35. maaf. maksudnya caj yang dikenakan tu hanya caj perbezaan mata wang or mmg ad caj penggunaan paypal? nak pencerahan sedikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada 2 caj yang paypal kenakan... satu untuk currency conversion, satu lg untuk paypal service caj....yang service caj tuh 11% biasanya... tapi caj untuk currency conversion tuh kita xtau... kalau terima duit, nnt paypal akn catat details dekat dalam akaun kita, apa2 duit/caj yang dia kenakan.... nnt bila terima duit, boleh nampak dlm transaction kita, everytime kita login akaun paypal :D

      Delete
  36. assalamualaikum. ...nak tanye...baru2 ni saya ade jual Superbike berharga 57k...ade org dari negara China beli....die Kate die dah masuk kan duit dalam akaun paypal saye...berjumlah 65k...tambahan 8k tu freight charge. ...tapi saya tgk dalam akaun paypal saya xde masuk ape2 pon.......betul2 terkeliru ni....saya first time ade akaun paypal ni......ape ade yang x sempurna ke akaun paypal saye.....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya duit yang kita terima masuk dalam akaun paypal kita, dia akan jadi kredit dlm paypal kita tuh... tapi kann, kadang2 bila berurus niaga dengan orang negara luar kan, kita nasihatkan hati2.. kadang2 ada org macam scam... dulu macam ada pengalaman jugak, dia ckp dia dari US, dia ckp dia dah transfer duit, tpi duit tak masuk dalam paypal kita.. pastu tiba2 dia macam marah, dia katalah dia dah report polis, FBI bagai... tpi sebenarnya scam je...

      seeloknya tunggu betol2 masuk duit tuh, baru Amar hantar bike tuh....takut kena tipu, nnt rugi pulak kann, mahal tuh :D

      Delete
    2. sye pun alami situasi sama..bole sye tau lepas tu sis aisya wat ape ye??
      just bia kn je ke email org tu??

      Delete
    3. amar, hantar superbike ke china menggunakan courier apa yer yang selamat?
      berapa kos?

      Delete
  37. assalamualaikum. ...nak tanye...baru2 ni saya ade jual Superbike berharga 57k...ade org dari negara China beli....die Kate die dah masuk kan duit dalam akaun paypal saye...berjumlah 65k...tambahan 8k tu freight charge. ...tapi saya tgk dalam akaun paypal saya xde masuk ape2 pon.......betul2 terkeliru ni....saya first time ade akaun paypal ni......ape ade yang x sempurna ke akaun paypal saye.....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. emm, rasanya scam. sbb klu byr guna paypal ni smua OTS (on the spot) / real time.
      tp klu kes cmni....rasanya tipu...

      Delete
  38. Macam mana nak link kan dari account kita ke paypal ?
    tanpa perlu topup duit setiap masa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila kita register dengan paypal masa mula2, kita kena masukkan detail bank akaun kita ataupun details kredit kard kita dekat akaun paypal tuh...pastuh normally, paypal akn mintak kita verify, yang kita benarkan paypal bayar bagi pihak kita... bila kita da setuju apa semua, barulah boleh guna paypal ni... biasanya time nak bayar (contohnya bayar brg beli dekat ebay),masa nak bayar ebay tuh, kita just kena login ke akaun paypal kita, pastuh klik bayar...

      kalau nak money transfer ke org lain (yang ada paypal jugak), kita login ke paypal kita. Pastu klik 'send money', masukkan emel penerima (emel yang dia guna masa buat akaun paypal dia), pastuh hantarlah berapa-berapa jumlah kita nak hantar...

      kalau terima duit pulak, duit yang masuk kepada kita, paypal akn tarik 11% service charge(maybe berbeza ikut negara, tak pasti), pastuh dia tuh stay dalam akaun paypal sebagai kredit... dia tak masuk direct ke bank/kredit kad kita... kalau nak masukkan semula duitnya ke bank kita, just klik 'withdraw money', nnt dia akn hantar kredit tuh kedalam bank ynag kita link kan dengan paypal, masa mula2 buat akaun...

      yang paling penting, jangan sesekali kasi password paypal kita pada sembarangan org, sbb org boleh guna/scam dan sbg nya...

      Delete
  39. Salam..
    Saya tak tahu sangat pasal nak guna pay pal ni.. Tp kalau saya direct ke bank minta penjelasan mengenai pay pal ni.. Dorang boleh membantu x? Ade yang kata untuk bayar terus tolak dari acc bank kita. Saya ade buat acc pay pal.. Tp dlm fon.. Saya tak faham yang wallet pay pal tu.. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, zaim... Kita baru jugak dengar pasal wallet paypal ni, jadi kita tgok video dekat youtube... dia macam kita simpan duit dlm paypal kita, pastuh bila beli barang dekat mana-mana, makan dekat kedai ke, kita boleh guna paypal wallet dekat fon kita untuk bayar, dia scan pastu baru dia tolak duit dari akaun kita... tp benda ni banyak org guna dekat US, dekat malaysia tak tau la dah ada ke belom, sebab kita yang dekat Jerman pon xguna sangat/tak guna langsung paypal wallet ni.... xtau sangat camne...

      ok yang pasal buat akaun paypal tuh, kita nasihatkn, tak payah kot tanya dengan orang bank, kadang2 orang bank pon tak cukup info pasal paypal ni, sampailah depa pon da jadi biasa guna paypal, barulah depa boleh terangkan dengan betol... pendapat kita la...

      Zaim kalau nk guna paypal Zaim kann, cara dia, isi details bank/kredit kad Zaim masa buat akaun paypal tuh. Pastu once da isi semua details BIC number ke SWIFT code ke apa semua tuh, nnt dia akan mintak Zaim verify-kan, yang Zaim setuju paypal boleh bayar bagi pihak Zaim.. Nanti everytime Zaim nak bayar menggunakan paypal, Zaim hanya perlu login paypal Zaim, pastu baru bayar... Kalau nak hantar duit (macam normal transfer)(tapi antara paypal ke paypal org lain), Zaim klik 'send money' pastuh masukkan email address si penerima tuh... tapi si penerima kenalah ada akaun paypal jugak, kalau x, transaction nya terbatal...

      BTw, Zaim tak perlu letak duit/kredit dalam akaun paypal pon, Zaim boleh bayar, sebab Paypal akn tarik dari Bank/kredit kad yang Zaim isi masa mula2 buat akaun tuh....kita nasihatkan Zaim, Zaim buat akaun paypal dekat komputer/laptop, boleh dapat overview akaun tuh dengan jelas, berbanding apps yang dalam fon...bila da siap isi maklumat Zaim dekat akaun paypal, akaun pon dah ready, pastuh barulah guna dia dengan Apps pulak... pendapat kita la, sebab kita pon xfamiliar sgt dengan Apps paypal yang ada ni, sebab dia compress jadi sekecik-keciknya... mcm susah jugak nak faham...hehehehh :D


      harap membantu..kalau nk tanya pape lagi, boleh emel kita : SITI.AISYA.IBRAHIM@gmail.com

      Delete
    2. yang paling penting, jangan sesekali kasi password paypal kita pada sembarangan org, sbb org boleh guna/scam/ curi duit kita dan sbg nya..

      Delete
  40. Assalamualaikum sis, saya nak tanya lepas dapat duit dalam paypal lepas tu nak transfer ke bank msia macam mana ye? Thanks for sharing.

    Amal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amal... bila Amal login ke Paypal Amal, biasanya ada satu button ni, name dia 'withdraw money' kalau xsilap kita... Amal klik situh, nnt dia mintak Amal verity no akaun bank yang link dengn paypal, betol ke Amal nak hantar ke akaun bank tuh/ ataupun kredit kad ke kann, pastuh agree, pastuh dia akn process utk transfer kredit paypal masuk gi bank... tapi amek masa sikit, ikut bank...kadang2 sampai seminggu, maybe lebih lg... :D harap membantu yer :D

      Delete
  41. salam.. bertanya lagi sy dah update acc paypal sy di laptop. dah update alamat. country 'cyprus'?? yang tu tak fahamlah.. mengenai jual beli ni pulak kalau direct tolak dari debit kad kita, dia terus convert duit sana ke macam mana?currency converter memang tak ada malaysia ke??

    ReplyDelete
  42. Assalam kak

    adik saya terima duit (tp still pending) melalui paypal dr ghana, Dpt email once adik shipping, baru duit masuk ye? Betul ke?
    Tp adik x reg lagi acc paypal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... itu sebenarnya scam... sebab penah ada kes sebelum ni, orang ghana jugak, dia ckp dia da bayar, dia nak resit shipping dari kita, baru duit tuh masuk pada kita... kononnya...masa tuh org GHana tuh nak beli kereta... si penjual nya da shipping da siap, tapi bila dia kasi dokument shipping tuh pada orang Ghana tuh, tiba2 duit xde pon masuk...nak buat cmne, kereta nya da shipping...

      seeloknya, kalau jual barang, tunggu duit dia masuk dulu, kemudian baru hantar barang...sebab ramai orang dari negara lain suka scam2 ni... dia ckp, dia perlukan resit shipping, bru bank dia luluskan duit transfer... tu semuanya tipu sebenarnya...

      sheila bagitahu la pada adik, kesian nnt kalau kena tipu...rugi....

      Delete
    2. kalau kita belum buat akaun paypal, si penghantar duit takkan dapat pon send duit pada kita...kalau dia dah send pon, duit tuh patah balik dekat dia, sebab akaun penerima xde...
      transfer melalui paypal ni, mesti dua2 belah pihak ada akaun paypal(dah siap lengkap), dan semua details bank dah ada dalam paypal...maklumat lengkap sume dekat paypal, dah ada, baru akaun tuh boleh guna...

      kalau mcm adik sheila x register lagi dengan paypal, mmg kalau dia transfer duit dia dekat adik sheila pon, duit tuh akn patah balik pada dia...Orang ni memang scam ni, Sheila... kalau dia ckp, dia report polis, pastuh dia tunjuk emel dri FBI ke POlis ke, PAYPAL ke, jangan layan dia....dia penipu... seriusly...

      Delete
  43. sape sini pnh wt duit dgn ads youtube?care bayaran gune paypal an?

    ReplyDelete
  44. tolong contact saya boleh tak siti aisya? 0133277329 tq

    ReplyDelete
  45. SALAM KAK...TUMPANG TANYA BOLE...MCM MNA NAK TUKAR ALAMAT DALAM PAYPAL YE..SYA SILAP KEY COUNTRY..MACAM MANA TAH PERGI SAVE COUNTRY INDONESIA PULAK..SYA NAK SAVE NO ACC DLM PAYBAL PUN TAK BOLE SEBAB BELAINAN COUNTRY.. TQ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya boleh try cari 'change address' dekat paypal, alamt sepatutnya mmg boleh di update dri masa ke semasa....cubalah try... jangan key in lagi no akaun bank semua, betolkan address dulu... harap membantu :D

      Delete
    2. Sya ada jual brng online..org luar nak beli.tpy dia ada ckp..dia dh buat byar melalui paypal..siap swuh sya buat paypal lg..wktu dia transfer duit tu..sya tak buat paypal lg sis..adakah sya ptot suruh dia cuba transfer duit lain ka mcm mna..kan sis ada bagitwu klu sbelah pihak ja yg ada paypal.duit tu akan brpatah balik kpada dia.tq

      Delete
    3. hati2 kalau jual brang dengan orang luar negara, sebab banyak kes scam... memang betol, kalau sebelah pihak jer ada akaun paypal, mmg xjadi transaction dia tuh... make sure, awk dah ada akaun, pastuh baru dia transfer...tapi kalau dia cakap mcm ni:

      kena bayar shipping brg, pastuh bgi resit dah ship barang, bru paypal luluskan duit dia transfer masuk pada kita....kalau org tuh ckp camtuh, especially kalau dia dari GHANA, USA ataupun CHINA, jangan layan, sebab dia tipu...

      ada kes dulu, orang cerita dekat kita, org dari GHANA nak beli kereta dri malaysia, dia ckp, bank dia xlepaskn paypal payment dia pd
      penjual tuh, sebab xde resit shipping brg dan sebagainya...so si penjual tuh, dia shiping kereta tuh ke ghana, tunjuk bukti da shipping, bagi geran kereta semua dokument ikut email, tahu2 orang ghana tuh lesap...bayar pon tak, tpi kereta dah kena shipping... rugi camtuh jer... dah banyak berlaku sebenarnya...

      pendapat kita, kalau duit dia belum masuk pd paypal kita, jangan shiping pape, jangan byar anything... awk ada hak sebagai penjual jugak... if anything happens, awk da hantar brg, pastuh dia xbyr, pastuh dekat paypal pon xde catatan apa2, awk akn hilang hak sebagai penjual, paypal pon xboleh nak pulangkan ganti rugi pada awk....so beware :D

      Delete
  46. salam..nak tanya laa..1) macam mana nak topup dalam akaun paypal?kena ada link ngn bank ke?tgk pada paypal hanya ada rhb bank saja..

    2)bila test beli brg kat ebay..guna paypal..tapi nak no kredt kad atau debit kad.

    macam mana tu...mintak tolong ...tak paham.

    ReplyDelete
    Replies
    1. normally masa mula2 buat akaun paypal, kita kena masukkan sekali details bank/ kredit kad kita... so that masa nak beli, paypal boleh tarik direct dri bank kita tuh... xperlu pon macam topup duit masuk dlm paypal or anything...

      no 2) tuh...kita rasa sebab akaun paypal ali belum ada details bank/kredit kad, sebab tuh dia mintak lgi... sepatutnya kalau ali dah isi semua maklumat banking ali dlm paypal, lepas nak cuba beli guna ebay... paypal akn mintak ali login paypal sahaja, setiap kali nk bayar tuh...xpayah macam key in maklumat bank beberapa kali lagi dah...


      ok ke faham ker? takut penerangan kita mcm celaru sikit... hihhii :D

      Delete
  47. Assalam kak.Tumpang tanya,sy mmg dh ada account paypal sblm ni.Pernah membeli di website2 tertentu dn alhamdulillah semua ok.Tp dlm setahun juga sy x membeli apa2 lepas tu walaupun usia acc paypal sy sudah hampir 3 tahun.Tp semalam sy ada beli barang di Ebay,bila nak submit payment tak boleh pula.Suruh isi balik detail debit kad maybank yg sy dh link kn dulu.Sy login paypal pun status payment sy denied,jd kalau ikut fikiran sy kalau status denied bermakna acc paypal sy masih ada dan aktif kan kak?Tapi kenapa submit payment di tak boleh pula?Mohon pencerahan sikit kak,maaf taip panjang hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa yang camnie, kita xpernah pulak hadapi, macam xtau sangat...rasanya seeloknya kan, cuba try login paypal akaun balik semula, akaun yang lama tuh, pastuh check tengok details bank yang ada dekat situh...kalau dia mcm still denied2 camtuh kann, cuba try buang maklumat bank ynag lama tuh, masukkan semula manually....maybe boleh kot... kita xpasti sgt, kita just suggest jer tau :D happy trying! hehehehehe :D

      Delete
  48. Dah try byk kali gk dari pagi td,tp masih sama gak PayFail jadinya hahaha.Ni baru first time kena,sblm ni transaksi semua ok je.Submit payment kt dlm Paypal pun Denied je.Pening gak jadi mcm ni kihkihkih.Xpe,sy cuba cari pawang dn dukun yg lebih handal kihkihkih.Thanks ye sbb respon : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. emm...sblm ni ada x dpt sms kt hp mnta 16 angka kad debit or kredit?
      sbb mula awal thun smua kad debit akan dblock drpd bt transaksi oversea atas arahn BNM.
      sms 2 nk kita authorizing kad spya blh bt oversea transaksi.
      cb contact careline bank utk mbenarkn transksi oversea.
      slmt mncuba...^_^

      Delete
  49. Helo sapa ada jual brg di mudah pastu ni mamat oversea beli dan bayar guna paypal,tapi saya dapat email dari paypal bayaran pending saya tak paham,ada sapa yg boleh pahamkn saya, pergi ke western union untuk apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Afizal...kita rasa kes Afizal ni same dengan yang Shella dekat atas tuh(cuba try baca)...org ni mcm scam la kita rasa... ada ramai jugak org emel kita, tanya pasal benda ni... seeloknya, jgn transfer/hantar barang apa2 selagi duit dia x masuk... kalau dapat emel kata pending, cuba check kadang2 datang dri emel palsu mcm contohnya paypal@gmail.com or paypal@hotmail.com dan sebagai nya... kes scam camni dah berlaku banyak kali...

      Delete
    2. kalau Afizal nak kita tolong tengokkan, cuba emel kita: siti.aisya.ibrahim@gmail.com...

      bagi kita print screen gambar emel dari paypal yang ckp duit tuh pending.. sebelum ni ada jugak org lain tunjuk dekat kita, camne emel tipu tuh... mmg biasa orang dari luar negara tipu org malaysia ni, bukan first time tau :D

      Delete
  50. Siti saya dah sent kat email kamu tolong tengokan betul ke tidak the bb tolong ye siti..

    ReplyDelete
  51. Sis nk Tanya, betul ke bila kita buat bayaran kat PayPal ni, selagi barang x sampai kat kita, PayPal xkan releasekan payment ke seller tu...? Maksudnya, sy pembeli thanks buat pembayaran melalui PayPal dan selagi barang x sampai ke tangan saya, pihak PayPal takkan releasekan payment ke penjual...??

    Kiranya mmg selamat Lah utk pembeli mc. Saya ni...

    ReplyDelete
  52. Sis nk Tanya, betul ke bila kita buat bayaran kat PayPal ni, selagi barang x sampai kat kita, PayPal xkan releasekan payment ke seller tu...? Maksudnya, sy pembeli thanks buat pembayaran melalui PayPal dan selagi barang x sampai ke tangan saya, pihak PayPal takkan releasekan payment ke penjual...??

    Kiranya mmg selamat Lah utk pembeli mc. Saya ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Aezat... bukan camtu sistem Paypal....walaupun kita bayar melalui paypal, duit kita kena sampai dulu pada penjual tuh, baru penjual boleh hantar barang pada kita... ni lah setakat yag kita pernah baca dari paypal policy... lain tuh xpsti la :D

      Delete
  53. Salam sis. Acc PayPal saya ad balance 10 USD. Tukar ke ringgit dlm rm40.49 tp still x lepas nk bt payment ke lazada. Kenapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... kita xpastilah sebab tak pernah berlaku dekat kita... maybe cik/encik boleh try tanya dekat paypal helpdesk ataupun paypal community...

      https://www.paypal-community.com/t5/US-PayPal-Community/ct-p/US?profile.language=en


      klik 'Ask the community'

      Delete
  54. Thanks utk info. Primary currency saya ringgit, tp ad balance dlm USD, mcmna nk tukar ke ringgit utk on9 payment?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita xpasti sangat macam mana nak convert... so sorry, cant help...

      Delete
  55. Haii salam.kalau x keberatan, boleh x kalau saya nak minta wechat or whatsapp? Sy kurg faham skit la klu bc cmni je 😆😆😆

    ReplyDelete
  56. Assalam..
    Saya nak daftar akaun paypal ni tapi masalah dekat date of birth tu saya key in banyak kali masih tak lepas..apa masalah yer walaupun saya ikut format dia MM/DD/YYYY

    ReplyDelete
  57. Assalam..
    Saya nak daftar akaun paypal ni tapi masalah dekat date of birth tu saya key in banyak kali masih tak lepas..apa masalah yer walaupun saya ikut format dia MM/DD/YYYY

    ReplyDelete
    Replies
    1. pelik jg 2. lain2 ok x? mcm ruangan no hp ke..

      Delete
  58. Nak tnya saya ade jual motor di mudah dan buyer send duit melalui akaun paypal ni tapi pending ... saya dpt email dr paypal mengatakan sy kena bayar ejen shipping sebanyak rm3500 kepada ejen shipping baru la diproceed pembayaran tersebut.. saya nak tau memang kena bayar ke ejen shipping ni

    ReplyDelete
  59. Thank youu sangat membantu. Yang penting bila kita bagi duit dengan orang lain, xda caj dikenakan kan... tp bila terima duit dr orang lain baru ad caj mcm 11% tu.

    ReplyDelete
  60. Salam, sy pengguna baru dlm paypal, hari ni dpt transaksi ke paypal tp kena tahan selama 21 hari.
    Kalau saya biarkan 21 hari berlalu TANPA lakukan 3 perkara yg di rekemen paypal, adakah payment akan kembali masuk ke dlm akaun paypal saya atau secara automatik refund ke buyer? sy terima duit dlm MYR(rm) boleh contact sy x?

    ReplyDelete
  61. Salam, sy pengguna baru dlm paypal, hari ni dpt transaksi ke paypal tp kena tahan selama 21 hari.
    Kalau saya biarkan 21 hari berlalu TANPA lakukan 3 perkara yg di rekemen paypal, adakah payment akan kembali masuk ke dlm akaun paypal saya atau secara automatik refund ke buyer? sy terima duit dlm MYR(rm) boleh contact sy x?

    ReplyDelete
  62. kak ekin dah ada tapi tak taw gunakkan nya macam ner la... boleh tolong ajar hihihih

    ReplyDelete
  63. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  64. Bagi sesiapa yang ade promote barang dekat mudah.my cuma perlu hati2 dengan "nigger scammer" sebab negara miskin dari nigeria paling aktif dalam bidang scammer ni. Nak tahu dia just tengok num telefon depan dia (+234) ni memang dari nigeria tak percaya boleh search dekat google. Kalau dorang cakap dari america tak payah percaya. Sah sah menipu. Untuk pengetahuan korang western union dengan paypal adalah dua sistem yang berbeza bukan sama. Paypal cara paling best kalau korang nak buat jual beli. Cuma kena bijak tentang scammer yang mintak kita bayar "activation fee" . Research dulu sebelum keluar duit kita. Contoh kita jual barang kenapa kita perlu guna duit sendiri ? Kita jual bukan beli. Guna paypal he mudah dan selamat. biar dia rugi jangan kita k.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks info.. patut embassy nigeria banyak cekadakkk

      Delete
  65. Salam, saya nk bertanya, sy jual barang di mudah.my, pembeli dari oversea, di suruh saya daftar paypal, saya da daftar, pastu dia mtk email sy untuk transfer fund, saya da terima email dari paypal, tp saya xthu camne nk check duit tu dan camne saya nk trnasfer ke akaun sy? lg satu camne saya nk htr brg tu kpd pembeli? pls respon secepat mungkin yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk check duit dia transfer dah masuk ke belum pada cik Raggae Filmscape, just login semula ke akaun paypal cik...nnt boleh check, kalau ada transaksi duit masuk, duit nya akn di catat dalam akaun cik... tpi duit tuh akn duduk jer dalam akaun tuh, sebagai KREDIT/PREPAID...kalau cik nak transfer kan ke bank cik, cuba klik 'money withdrawal' ataupun something yang macam tuh, kemudian sah kan nombor akaun bank yang dia link-kan tuh betol ke, akaun cik punya, pastuh klik setuju. DUit yang cik masukkan ke bank tuh, akan amek masa jugak baru dia masuk ke bank tau...ada setengah bank sampai seminggu atau 2 minggu...

      untuk hantar barang ke pembeli tuh, ttry contact/emel dia, tanya address dengan name dia semua...tapi make sure, duit da ada dalam akaun paypal cik, baru hantar barang...takut2 scam..ada setengah orang dari oversea ni suka scam penjual dekat mudah.my... sekian :D harap menjawab seua pertanyaan :D

      Delete
  66. Ws saya bole ? Nak tanye pasal paypal ni. 011-17664976

    ReplyDelete
  67. thanks for the info. dah kena start buat account paypal nii. sebab kadang kadang bila nak beli barang online seller guna paypal. saya pulak pening mamcam mana nak guna, last last tak jadi nak beli barang tu. haha adooii

    ReplyDelete
  68. nice info...
    terima kasih sharenya Ade jadi sedikit faham apa itu paypal... :)

    ReplyDelete
  69. Sy dah transfer kdt ke akaun paypal funa rhb on9 banking...mslh sy bila nak bt verified paypal akn minta no k.kdt or debit bila mskn no kad debit proses x bjaya...mmg mc perlu ker mskn no kad kita sdgkn dah bt transfer direct dr akaun bank...n bila nak bt byrn guna akaun paypal ni mmg x blh..cmna nak settlw ni?blh tlg bantu?

    ReplyDelete
  70. Sy dah transfer duit dr guna rhb on9 banking..mslhnya bila nak bt verified x bjaya sbb part minta kad debit 2 asyik2 no kad 2 ditolak xtaula pa mslh..bila nak bt pbyrn guna paypal ni mmg x dpt biarpn dlm akaun paypal 2 mmg duit dah ada so cmna nak settle benda ni?tq

    ReplyDelete
  71. Salam saya nak tnye ada x Cara online kita nak check bagaimana customer betul2 transfer duit...

    ReplyDelete
  72. Thank you for getting back to me. Am really satisfied in buying your AD.I'm ready to pay your asking price RM5025 for the both including the PayPal transfer charges,How i wish i could come to inspect this item but currently i'm working away from the country... But the issue is i am an oceanographer and i do have a contract now so am presently on sea.The contract is strictly no call due to the lack of reception on the sea area. But I'm able to access email anytime as we will make use of laptop so my only quickest payment option is PayPal as i can send money via PayPal anytime.Since I'm requesting this transaction to be done via PayPal, i will be responsible for all the paypal charges on this transaction and if you don't have an account with paypal, its pretty easy, safe and secured to open one. Just log on to http://www.paypal.com. I hope we can make the purchase as fast as possible? I have a mover that will come for it once payment clears and they will take care of very necessary paper for me.I need your PayPal Full name and email address so i can send the money now.


    can i believe???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dapat ayat yg sama mcm ni, kalau ikut pada pembacaan saya dari perbualan2 di atas ni, ni kerja scammers.

      Delete
  73. woww good info kak ecah. kakcik pun baru buat paypal haritu :D

    ReplyDelete
  74. Saya ada dapat mesej dari paypal tapi tak faham langsung apa dia nak. Saya pun pelik tiba tiba dia hantar mesej macam suruh bayar sesuatu. Ada kah itu scammer?. Harap sis boleh bantu

    ReplyDelete
  75. Paypal tahun 2016 senang kena ban admin kalau kita terima lebih 1000 usd. saya kerja online terima lebih hari tu dah kena ban. admin ada cara nak dapat balik?

    [Jemput ke blog saya untuk tips Kerja Part Time Online]

    ReplyDelete
  76. BILA DAPAT EMAIL DARI PAYPAL. AWAK CUMA PERLU LIHAT EMAIL TU DARI RUANG PENTING UTAMA ATAUPUN EMAIL YG DIA HANTAR TU ADE DEKAT SPAM MESSAGES . KALAU EMAIL YG PAYPAL HANTAR BERADA DI SPAM MESSAGES EMAIL KITA, IA BERMAKNA ITU ADALAH SCAMMER. JIKA NAK KEPASTIAN AWAK SEMUA BOLEH BUAT PERBEZAAN EMAIL PAYPAL ORIGINAL ATAU EMAIL PAYPAL KLON. MAKLUMAT DI HUJUNG JARI. BIAR DIA RUGI JANGAN KITA. JADILAH PENGGUNA YG BIJAK. UNTUNG BESAR YG DITAWARKAN BERMAKNA ANDA DITIPU. SERINGGIT PUN SUSAH NAK DAPAT. KENA FIKIR LOGIK JER..

    ReplyDelete
  77. assalam ..saya pernah kena tipu..mereka buat pembayaran melalui paypal tp perlu pergi westen union..tu penipu .. tapi ade yang na beli ini dia suruh kita request duit kat dia .. scammer atau ta ??

    ReplyDelete
  78. assalam ..saya pernah kena tipu..mereka buat pembayaran melalui paypal tp perlu pergi westen union..tu penipu .. tapi ade yang na beli ini dia suruh kita request duit kat dia .. scammer atau ta ??

    ReplyDelete
  79. assalam ..saya pernah kena tipu..mereka buat pembayaran melalui paypal tp perlu pergi westen union..tu penipu .. tapi ade yang na beli ini dia suruh kita request duit kat dia .. scammer atau ta ??

    ReplyDelete
  80. Assalam....tumpang tanya.....kad debit saya kena reject, byk kali plak tuh time saya nak masukkan maklumat kad...then, saya ade call service centre bank islam (sbb saya guna kad bank islam)...pastu dia ade kata klo saya activate kad saya kemungkinan maklumat peribadi saya akan dicuri dan disalah gunakan utk melakukan transaksi yang tidak sah....maksud dia apa ehh? Mohon pencerahan please !!!

    ReplyDelete
  81. Assalam....tumpang tanya.....kad debit saya kena reject, byk kali plak tuh time saya nak masukkan maklumat kad...then, saya ade call service centre bank islam (sbb saya guna kad bank islam)...pastu dia ade kata klo saya activate kad saya kemungkinan maklumat peribadi saya akan dicuri dan disalah gunakan utk melakukan transaksi yang tidak sah....maksud dia apa ehh? Mohon pencerahan please !!!

    ReplyDelete
  82. Hai nk tny.. U pernah jual online ke? Sya ada niat nk jual brangan makeup dri luar negara macam colourpop, morphe , nyx etc tpi saya tgok di website dia x terima shipping to malaysia.. Is that possible? Klau ada pun kena bayar shipping cost yg mahal gilee.. Sbb di insta ramai je yg jual product bkenaan then mcm mna diorang purchase? Please share me some tips on how to make business .. I really wanna try it^^ tq

    ReplyDelete
  83. saya ada masalah siapa boleh tolong saya da massukkan semua yang dia nak tapi dia tulis ni Sorry, but your card issuer declined this payment. To complete your purchase, try a different card. kenapa erk

    ReplyDelete
  84. assalam kak. saya nak tanya kenapa bila saya dah masukkan semua details yg dia nak untuk link kan paypal dgn bank saya tak boleh? dia tulis ' The bank that issued your card didn't approve this transaction. Please contact the card issuer's customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now to continue'. terima kasih sudi tlg saya.

    ReplyDelete
  85. Saya dh create account paypal. Kalau pembeli nak transfer duit saya just bagi alamat email yg saya dh dftr dngn Paypal mcmtu ke? And duit tu if kita nak amek. Macam mana plk? Hahahaa konfius nya :(

    ReplyDelete
  86. boleh tolong tak? apa maksud dia kat bawah ni?

    ( As per the e-mail PayPal sent to me which is also similar to yours, you have to pay RM2,700.00 MYR through money gram to my shipper address given to you..i think you can also find a money gram in any bank near you..

    After you send the money RM2,700.00 MYR through money gram a receipt will be given to you at the money gram office.. So you will scan the money gram receipt and address it to a mail then reply to PayPal confirmation email with it.

    Once you do that then PayPal verify the money gram detail and confirm everything valid then they will release your total amount of RM3,500.00 MYR into your pay pal account immediately

    I hope you understand now?
    Thanks,
    Alva.)

    saya suruh dia bayar duit barang saya ke account paypal saya, tapi kenapa saya kena bayar kat dia sampai RM2,700.00 pulak? saya tak faham, sebab tak pernah jual barang pun, ni 1st time, harap ada yang sudi membantu masalah saya ni :'(

    ReplyDelete
  87. assalamualaikum
    terima kasih dik sya yg buat blog ni...akak dpat byk info ...bau nak berinak2 dalam biznez online jugak... harap byk lagi info drpd adik sya dan rakan2 di sini...salam perkenalan semua'

    ReplyDelete
  88. saya ada beli mekap dari website oversea and buat pembayaran guna paypal. sdh masukkan detail akaun semua, tapi ckp pembayaran denied. apa masalah tu?

    ReplyDelete
  89. I just want to know more about this advanced, I don't like to have fraud in terms of whatever the ... hope you understand my situation, which never deal in this regard, in addition to paypal account no other accounts to which we can use
    Betol ke kalau mcm nie

    ReplyDelete
  90. I just want to know more about this advanced, I don't like to have fraud in terms of whatever the ... hope you understand my situation, which never deal in this regard, in addition to paypal account no other accounts to which we can use
    Betol ke kalau mcm nie

    ReplyDelete
  91. I just want to know more about this advanced, I don't like to have fraud in terms of whatever the ... hope you understand my situation, which never deal in this regard, in addition to paypal account no other accounts to which we can use
    Betol ke kalau mcm nie

    ReplyDelete
  92. As salam dik...akk ada jual brg dekat mudah so pembeli tue ckp dia dh mskkn duit dlm akaun paypal akk so mcmna akk nk dptkn duit tue...lg satu paypal service ada hantar email suh akk byr shipping agen melalui western union baru duit akk x pending so mcmna ye...akk kena keluarkn duit dr akaun paypal dulu ke bru
    byr...akk x fhm lh....bkn duit dlm paypal terus msk bank ke

    ReplyDelete
  93. salam..sy nk tny klau email akaun paypal sy berlainan dengan email job yang saya buat ada bagi masalah apa2 tak utk orang sana bayar pada sy gn akaun paypal..

    sebab sy buat kerje dari rumah contoh nya jawab servey dia org..soalan servey tu saya dapat dari email sy yg lain ...tapi bayaran nya saya nak mereka masuk kan ke paypal sy yg menggunakan email lain...

    ReplyDelete
  94. Assalam....
    Perbezaan matawang terus dibuat oleh paypal ke atas pembelian kita dgn penjual?

    ReplyDelete
  95. Assalam....
    Perbezaan matawang terus dibuat oleh paypal ke atas pembelian kita dgn penjual?

    ReplyDelete
  96. Assalamualaikum..Saya baru dengan paypal..Nak bertanya,23/6/2016 lepas ada 1 transaksi yg pertama masuk ke dalam akaun paypal sy berjumlah RM4,000 atas transaksi penjualan barang.Transaksi tersebut masih "pending" untuk transfer ke dalam bank sy..Sy di fahamkan sy kena tunggu 21 hari sebab akaun sy baru..Soalan sy apa adakah sy harus tunggu sehingga 21 hari?Ada apa2 cara untuk mempercepatkan transaksi supaya sy boleh transfer ke akaun bank sy?Terima Kasih

    ReplyDelete
  97. saya ada order barang dr china..sebelum ni sy order banyak, bayar guna T/T shj..tapi baru2 ni dia insist suruh bayar guna WU..alasan sbb dia akan byr charge juga..sy nak tnya, selamat ke kalau saya bayar guna WU ni?

    ReplyDelete
  98. Saya baru menggunakan paypal. Saya jual handphone di mudah,dan oeang tuh sudah melakukan transfer menggunakan paypal. Tapi gmail paypal hantar kat saya , transfer tu hold. Selepas saya pos barang, baru duit tu masuk ke akaun saya . Adakah betul?

    ReplyDelete
  99. Saya berharap ada jawapan yang cepat dari kalian. Sekian terima kasih

    ReplyDelete
  100. Assalamualaikum....sy de invest kt 1 website..n menanti pulangan invest tu..sy juga de acc. paypal tpp xde link ngan mana2 bank... boleh x sy link paypal(without link through banks) tu dgn website tu? boleh terangkan kat sy x..

    ReplyDelete
  101. Assalamualaikum saya nak tnya lah contohnya klau saya nak transfer duit Malaysia ke USD perlu ke saya buat money changer dulu sblum transfer dlm PayPal? Sbbnya saya nak bayar dkt org tu guna USD dalam akaun PayPal.. Ataupon dia akan auto change money kpd USD? Boleh tunjuk procedure x macam mana, maaflah saya masih baru lagi untuk kenal PayPal ni ape... Huhuhu

    ReplyDelete
  102. Assalamualaikum saya nak tnya lah contohnya klau saya nak transfer duit Malaysia ke USD perlu ke saya buat money changer dulu sblum transfer dlm PayPal? Sbbnya saya nak bayar dkt org tu guna USD dalam akaun PayPal.. Ataupon dia akan auto change money kpd USD? Boleh tunjuk procedure x macam mana, maaflah saya masih baru lagi untuk kenal PayPal ni ape... Huhuhu

    ReplyDelete
  103. Salam..nk tny,sy bru buka akaun paypal ni..knpa pmbeli tu mntk sy transfer pd dia sbyk 450.? Please tlg sy

    ReplyDelete
  104. salam.klu nak buka account paypal ni kena ada account bank dlu ke ? ada sangkut-paut tak ? tq tu je..

    ReplyDelete
  105. macam mana nak ada account paypal ni?? thank you.

    ReplyDelete
  106. salam..sya beli tiket lost wordl tambun melalui online n dia suruh daftar paypal...after daftar dia hntar receipt payment kat email sya n bila sya buka paypal, statement history dia dh complete..tp masalanya bila sya buka akaun cimb click sya..dia x tolak pun duit utk tiket tu?
    adakah nnt sya kna bawa slip receipt payment tu kat kaunter tiket dlu baru duit akan ditolak dr akaun sya?

    ReplyDelete
  107. salam...saya baru bkk acc paypal..tapi mcm mna nak masukkan bank kita...sbb dlm kolum bank tu cuma ada indonesia dan us saja...mohon pencerahan

    ReplyDelete
  108. salam, saya hendak bertanye, yang dimintak paypal ni 6be akuan kad kredit atau kad ape??kalau kad bank biasa tidak boleh gune ker?? harap boleh bagi penjelasan yang jelas, terima kasih. :)

    ReplyDelete
  109. salam sya nk tanya, if kita jual brg, and ade pembeli dari luar negara, kita perlu beritahu dia total bayaran dalam currency wang kita atau pembeli? TQ

    ReplyDelete
  110. terima kasih.. sangat membantu :):)

    ReplyDelete
  111. Salam... saya nak tanya.. sekiranya pembeli dari negara lain contohnya singapura, penjual pula dari malaysia.. nanti pembeli tu bayar kat penjual dalam mata wang apa ye?... dalam dolar singapore ke @ ringgit malaysia...?

    ReplyDelete
  112. Salam puan aisyah,sedikit pertanyaan,saya dh daftar akaun paypal tu,mcm jadi je,cuma sedikit musykil psl security code tu,yg 3 nombor blkg kad tu ke,mohon pencerahan,terima kasih...

    ReplyDelete
  113. Salam, paypal tu hanya digunakan utk overseas-MAS, or MAS-MAS pun boleh?

    ReplyDelete
  114. Salam..awk tinggal German lagi ke...

    ReplyDelete
  115. baru Pinjaman Tawaran!
    Ia adalah satu peluang baru lagi, adakah anda dari segi kewangan ke bawah? adalah perniagaan anda menangis untuk kebangkitan semula kewangan, telah anda mendapatkan pinjaman di bank dan tangan pemberi pinjaman yang salah dan anda di mana menolak? mencari tiada lagi, Kami adalah pemberi pinjaman yang boleh dipercayai dan kami memulakan program pinjaman ini untuk membasmi kemiskinan dan mewujudkan peluang untuk keistimewaan yang kurang untuk membolehkan mereka menubuhkan sendiri dan memulihkan perniagaan mereka. untuk maklumat lanjut, anda boleh menghubungi kami melalui e-mel: gloryloanfirm@gmail.com dan mengisi borang di bawah.

    PEMINJAM'S DATA.
    1) Nama Penuh: ......... 2) Negara: ...... 3) Alamat: ......... 4) Jenis Kelamin: ..................
    5) Status Perkahwinan: ... ..... 6) Pekerjaan: .......... Number 7) Telefon: ........................... 8) Pada masa ini kedudukan di tempat kerja: .... ............ 9) Monthlyincome ...... ...................
    10) Pinjaman Tempoh: ............... 11) Tujuan Pinjaman: ............... 12) Agama: ............
    13) Tarikh lahir: ........................

    sila memohon syarikat yang sah, kejayaan anda adalah matlamat kami.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...