home about contact travelog resepi bahasa jerman

5 Ways Germany Changed Me

Helloww Everyone !!!


Kepada semua yang baru datang singgah first time, second time, tak kesah lah kan, aku nak perkenalkan diri aku sekali lagi pada korang. Name diberi Siti Aisya Ibrahim, I'm really young in my heart, umur dalam IC patutnya 24 this year, tapi dalam hati I olls sentiasa 22 jer. Kehkehkeh. 


Aku sekarang tinggal di Jerman untuk menghabiskan pelajaran, mengejar cita2, menunaikan impian ibu bapak, nusa dan bangsa, ceh! (**Belajar patutnya kenalah atas impian diri sendiri, jangan semata2 sebab orang lain) Hhhahahah. Aku student engineering(Electrical Eng.), sekarang sem 7 Bachelor. Pelajaran dekat sini sepenuhnya dalam bahasa Jerman, so you can tell that, I can speak, write & talk in German. 




Aku dah lama giler tak balik Malaysia, the last time I was in Malaysia adalah masa aku berkahwin, iaitu September 2013. Wahhh, I miss Malaysia alot alot alot!! Hahhahha. Living in Germany for almost 4 years now(since Jan, 2011) has changed me alot, inside and outside. So lemme share some with you guys, incase you guys are interested in reading this very-very-very long entry. Hehehhe :D



1. I become a super punctual person!
Haahaha, yes! Aku dah berubah jadi orang yang sangat punctual. Kalau korang nak tahu, orang2 Jerman sangat punctual yang amat2, sampaikan kalau kita tak punctual bila kita dah ada janji ataupun appointment dengan orang, ke-tak-punctual-an kita tuh dikira 'Impolite' ataupon tak sopan. 


Haa, dan lagi, kalau naik train dalam Germany, trainnya sangat punctual, terlewat 1 minit pon, memang dah kena tinggal. Padan muka! Kehkehkeh. (**Tapi kalau train ada delay memang diorang akan kasi tahu awal2) Disebabkan train, bus semua sangat punctual, dan aku dulu2 sangatlah tak punctual, aku selalulah buat drama korea, lari2 kejar bus, kejar train. Turun you berat badan I lari2. Hahhahahah.


Do you know that this guy actually speaks German? Yeah, he is Austrian,
so German language is part of him, i guess! :D But he is also partly citizen of the states :D
3 of the countries have German language as the official language: 
Germany, Austria, Switzerland are neighbours to each other :D

2. I am more direct, when I speak to people
Orang2 Jerman sangat direct bila dia cakap. Kalau kita salah, diorang akan bagitau depan2 muka yang kita apa kesalahan kita. Mula2 aku memang makan hati, geram, sedih sebab orang bagitahu depan2 kan. Tapi bila dah lama, bagus jugak sistem cakap direct ni. Sebab bila kita dah tahu kesalahan kita, barulah kita boleh berubah and become better kan. Bagus kan?! So, kalau korang cakap dengan aku dekat facebook or wassap ker, tiba2 aku macam blunt ataupun too direct, I am very-very sorry yer. I'm too possessed! Teehee :D




3. Aku jadi berganda lagi friendly dari diri aku yang dulu
Haa, orang German ni memanglah bila bekerja/belajar sangat seriuoskan, tapi bila dalam real life, dekat dalam bus contohnya, diorang semua baik2, ramah giler. Kadang2 tunggu bus, makcik2 macam tegur, cakap, borak. Dann sangat normal, pergi mana2, orang akan cakap macam 'Selamat sejahtera', 'Selamat menjamu selera', 'Hai', 'Bye', 'Selamat berhujung minggu'. Takde siapa pon strangers, sebab strangers in Germany just talk to each other, like they know each other for long2 time.


Contoh lain yang paling biasa, bila naik bus, pakcik bus akan cakap ''Hallo'' setiap kali ada orang naik, dan penumpang plak cakap ''Tschüss'' (=Bye2) bila turun dari bus. Dekat sini, siapa yang tak greet camnie, looks seriuosly weird. Hhahhhah :D


Normally the Germans they just greet you at anytime, anywhere, and with a big smile. Contohnya korang dalam train, makan roti sandwich kan, tiba2 ada pakcik tak dikenali lalu, dia nampak korang makan kan, direct dia akan cakap 'Selamat menjamu selera', haa tapi dalam bahasa Jermanlah. Hehehehe :D Cool kan?! Arituh aku balik Malaysia, aku pernah macam ter-extra friendly dengan strangers, pastuh orang pandang aku pelik giler. Down sekejab aku masa tuh. Sebab macam syok sendiri plak. Haiss, malu I olls time tuh! Hhahahha :D




4. Aku dah jadi orang yang ikut undang2
Haa, kalau korang datang ke Jerman, jangan terkejut, bila lampu isyarat merah dekat tempat pejalan kaki, semua orang akan stop dan tunggu sampai hijau, baru lintas. SEMUA ORANG!! Dann aku pernah tengok, ada orang cross jugak masa lampu isyarat tuh merah, pastu makcik & pakcik German lain jerit maki orang yang lintas tuh. Haa, bunyi macam kasarkan. Tapi orang German memang benci orang yang tak ikut undang2. Wrong is wrong. Masa aku balik Malaysia, aku tunggu lampu isyarat merah dekt tempat pejalan kaki kan, akak aku gelak dekat aku tau! Hhahahah :D


Diorang sangatlah ikut undang2kan, sampai diorang rasa tak patut arr online streaming ataupun download movie, sebab itu kira mencuri hak cipta terpelihara kan. Aku tengok kawan2 dekat Uni aku yang Jerman, selalunya macam beli DVD untuk tengok movie. Dahsyat giler! Hhahahah. 


Aku part tuh takleh arr nak ikut, sebab aku rasa bazir duit beli DVD, tengok jelah dekat online, free kot. Hhahahhaha. Dann perlu diingatkan dalam Germany, kalau kita download movie secara pirate kan, satu movie denda mendownload secara haram tuh bersamaan 1000 Euro(RM 4000). Aku tak download, sebab takut kena saman, so aku streaming online jer. Selamat sikit. Hehehhe, hidup kena bijak. Ngee ngee :D



No shopping on Sunday!
5. I learn to spend my time with family during weekend
Nak tahu sebab apa? Sebab hari Sabtu kedai macam tutup awal. Dan hari Ahad, TAKDE KEDAI YANG BUKAK. Kecuali kedai makan. Haa, kalau nak beli barang dapur, shopping baju ke apa, memang kena pergi sebelum hari Ahad, sebab Ahad, Germany ni macam bumi mati. Bandarnya sunyi. Tapi dekat taman2, garden2, banyak family yang spend masa sama2, piknik dan sebagainya. Lainkan dari Malaysia kan? Dekat Malaysia, hari Ahadlah best pergi Mall, usha2 gadget ke apa kan. Tapi memang ginilah rupa bandar dalam Germany pada hari Ahad. Gambar betul ni, tak tipu tau! :D

Tengok kedai dekat belakang semua tutup. Sunyi giler! :D




Lupa cakap, weekdays, kedai shopping2 semua tutup lebih kurang dalam pukul 8 malam. Lepas tuh memang sunyi, wa cakap lu. Tak caya, meh datang sini, and experience it :D


Harap perkongsian aku nan sedikit ni, berguna untuk korang yang spend masa membaca dekat sini. Menarik tak, dapat tahu something yang berbeza tentang negara orang?! Kalau rasa menarik, sila tinggalkan komen dekat bawah, & share arr sikit post ni ke Facebook, Twitter ke mana2. Hahhaha :D



Picture from last autumn. Have a great wiken, peeps! Like I do :D


Have a great wikend, everyone!
Selamat berhujung minggu, semua!
Schönes Wochenende!
Sekian~
Thanx alot for reading this!

57 comments:

  1. gud info... xtahu plak kn budaya kt sana mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. best tak dpt tahu info camnie? kalau best, nnt lain kali kita share lgi info lain pasal german :D

      Delete
    2. ana dah lama follow fb Lepat (ismail ariffin) yg org Penang tp dok kat German tu. video2 dia record pon sllu nmpk depa greet each other. ehh besnya Ahad je kosong + sunyi gila cenggitu! nak begambaq pon x gaduh nk cari port clear & view cantek hehe

      Delete
    3. mesia ni hidup dengan dunie selamber.. tu yang sampai kite kekok bile nak greet strangers....

      Delete
  2. bagus orang jerman ni sebab tegur direct. hehehe. :D wah seronoknya jenjalan :D
    jom join segmen nani ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betul, diorang direct sgt...mula2 mmg susah nak adapt....rasa sedih sgt, org tepek kan....lame2 seronok plk :D heheheh sebab sllu nya orang bgtau solution kepada masalah kita...orang jerman jenis suka lepas tepek, pujuk balik semula....seriusly xde bad feeling :D

      Delete
  3. hebat budaya diorang kat sana kan? respect!

    ReplyDelete
  4. wahaaa sama laaa lepas pukul 6-8malam, sunyi sepi. except kat Prague lah, yg tu hidup jugak sbb banyak pelancong

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus sebenarnya bila kedai tutup awl...semua orang tau nk balik berehat dekat rumah...xde lah dok buang masa jer kat luar kan... :D

      Delete
    2. bila kedai tutup awal ni, buat kita lagi alert untuk settlekan apa2 awal kann. ye laahh, tesco pun tutup pukul 8. fuhh, kalau tetiba nak beli gula kan takleh. haha.

      Delete
  5. kalau elok...mmg sepatutnya la kita ikut kan...beruntung Aisya dapat pergi ke negara org....

    camne ngan anti muslim kat sana? itu hari sis tengok siap ada perarakan anti muslim kat sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa ada jugak macam perarakan anti islam tuh...tpi jauh dari tempat kita... tapi cansellor Jerman macam adil, dia datang masa perarakan anti islam, tapi ada perarakan orang islam dekat sini pon dia pergii.... dia xsokong mane2.... respek sgt :D kite xrasa sgt tempias anti islam, org dekat kawasan kita mcm ok jer :D

      Delete
  6. Hye aisya. Nanti kalau saya gi jerman, saya jumpa awak k.. jom follow saya kat www.dorsettpink.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah singgah dan follow tau semalam.... :D salam perkenalan yer akk...nk panggil akk ape yer? name ape? :D

      Delete
  7. Saya tengah belajar gak tapi kat malaysia jer, buat phd. Tak sehebat awak dapat belajar kat luar negara.. btw, hope kite dapat jadi geng. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh jangan ckp gtuh akk...kite lgi respek akk, akk tengah buat PhD kot...tahniah dan goodluck yer :D saya ni bachelor pon tgh merangkak2 :D heheheheh :D boleh2 insyaallah boleh jadi geng :D

      Delete
  8. Ok noted... SS tak kan ke Jerman hari weekdays... Janji! Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah xpe, dtg jer, hari apa2 pon boleh kak SS :D

      Delete
  9. Kaksha teringat Lepat Ariffin yang hidup kat bumi Jerman.... Salah satu yang kaksha teringin pergi... Nampak sangat positif orang sana kan Aisya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah Lepat....lepat tuh tinggal dekat bahagian atas Jerman kak sha...dia dekat Bremen rasanya :D Meh lah dtg sini, kita bawak jalan :D

      Delete
  10. Seronok baca kisah Aisyah..jadi excited sekejap :) kekadang surrounding pun boleh jadi faktor kita berubah kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul cik mimie...nak2 bila kite bergaul dengan kawan2 dekat Uni yang sifat diorang mmg lain...kita mmg senang ar boleh ikut...

      Delete
  11. kak Aisya, entri nih sgt menarik n membantu.. bhgn Europe negara kegemaran sy izz German kay. haha. wahh, part download movie tuh mmg ketat gilaa, so diorg leh detect arr ni klu citizens download movie? takutnya. fina lak xleh klu x download. hekhek... nk tanya, leh explen x matawang german nih. mhl ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya German pakai Euro macam negara Eropah lain juga

      Delete
    2. haah fina, macam abg najib ariyan cakap, Germany guna Euro...kalau nk senang kira, Euro ni nilai dia 4 kali ganda dari RM... so, 1 euro lebih kurang RM4... tapi kalau currency Euro naik, boleh jadi 1 Euro dapat tukar jadi lebih lagi dari RM 4....faham ker? :D ehehehehe :D

      Delete
    3. skrg currency Euro tgh rendah la kiranya ea? 1 Euro = rm 3.9. T_T frust sebab MARA nye currency conversion utk biasiswa 1 Euro = RM 5. rugi banyak kan? hahaha gelak je la mampu

      Delete
  12. saya sangat suka info dalam ni... attitude orang German lebih kurang macam attitude orang Jepun kan... sebab tu walau pun ekonomi dunia goyang sana sini serba sikit, dua negara ni ekonomi nya boleh bertahan dan kukuh... sebab attitude diorang yang bagus.... tapi dari entry ni saya nampaknya lebih suka kepada attitude German sebab perlahan2 orang Jepun semakin berubah menjadi Amerika dan rosak... sangat suka dengar mereka begitu punctual dan lagi saya ada dengar cerita mereka takkan bazirkan makanan, mereka ada lagi polis yang jaga benda ni, kalau kita order banyak mesti habiskan, kalau tak mereka akan saman kita... alasannya... wang memang milik kita tapi sumber milik semua orang.... jadi jangan bazirkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh baru tahu pasal makanan tuh...Ini dekat Jepun ker Jerman yer? Btw, saya pon rasa, anak2 muda dekat Jerman semakin terikut2 dengan budaya Amerika... in terms of lifestyle... Tpi xtaulah bila diorang besar nnti, sama ada diorang berubah mengikut attitude German yang sebenar, atau diorang pon akn jadi rosak mcm Amerika... xtaulah...tpi mmg senang cakap, seorang orang German dewasa, mmg attitude tip top... Even kalau kite jalan, wallet kite terjatuh, diorang akan amek dan pulangkan pda kita, diorang xkan curi... saya rasa selamat duduk dekat sini...kalau balik malam2 pon, xde orang kacau usik dan sebagainya... :D alhamdulillah, selamat tuh pon nikmat kan :D

      Delete
    2. budaya amerika nie lain macam sikit.. kat mesia nie xtau la nak ckp cmne..huhu..

      Delete
  13. huhuhu... ahad no shoping mall..? bagus dorg ni.. bagi pekerje rehat dengan family.. tapi kalo kat mesia buat macam ni.. adei... ape nak buat eh hujung minggu..?????? =p

    ReplyDelete
  14. salam singgah sitii.. menarik entry ... bersungguh akak baca ni .. sampai tak berkelip mata.. suasana kat sana pun masyaAllah cantik sangat .. dan lagi satu ... bandar dia cam sunyi terus .. tapi kan tabik la siti 100% boleh cakap german.. akak dengar jerman cakap mcm berbelit2 lidah hiii

    ReplyDelete
  15. 4 tahun sudah si sana then "I can speak, write & talk in German." DAEBAK!!! Yezza mmg betul Aisya mmg firendly..alahai...mcm nak jumpa Aisya kat sana je tapi masalah nya AA x baut route ke Jerman..HOW? tak mampu nak naik airlinea lain huuhhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. rase macam nak pergi German n rase sendiri pengalaman je..huhu.. entry kak aisya yg nie memang daebak.. sebab tu bila kita berhijarh,banyak benda baru kita belajar dan manfaatkan.. :)

      Delete
    2. sis JM :D emirates pun berbaloi jugak harga dia :D pernah balik malaysia dari Munich, pergi balik bawah RM2 300

      Delete
  16. cantik gambar :) seronoknya merantau di negeri orang. good luck akk!! bile nak balik malaysia??

    ReplyDelete
  17. Daebak la Germany. Takde kedai buka on Sunday? Baru tahu.

    ReplyDelete
  18. bagusnya budaya orang jerman..perkara yang baik macam ni patut dicontohi..tapi kalau kak wana memang boring la kalau xde kedai yang bukak hari minggu..sebab hujung minggu la best jalan2 kan :)

    ReplyDelete
  19. Hidup kat tempat org sekaligus mematangkan kita kan? Bagus jugak depa ni. Rasa macam nak pergi sana jeee. Hhaha. Berbeza btul dgn malaysia.

    ReplyDelete
  20. Punctual. Ermmm..bagus.
    Akak kalau nak masuk kerja tu lambat sikit.
    Tapi, kalau balik kerja punctual.
    Hehe..lawak je.

    ReplyDelete
  21. bhahahaha harusla ikut undang2 adik oi.. kat tempat orang especially. dload movie kena fine sampai cemtu luruh rambut ooooi hahaha.. when we r far away from families.. mmg insyallah akan jadi lebih mature dan open minded.. kena jaga diri sentiasa tho dimana pun kita..

    ReplyDelete
  22. Ok entry ni best. Sebab tula jerman menang world cup haritu. Attitude memang tip top. Mesti mcm tenang je jalan2 time weekend kan.

    ReplyDelete
  23. Pd mulanya...komen 3 entry je kan, tp seronok baca life u d german... hahaha... nt buleh g german...cari u pulak..

    ReplyDelete
  24. Pd mulanya...komen 3 entry je kan, tp seronok baca life u d german... hahaha... nt buleh g german...cari u pulak..

    ReplyDelete
  25. tak sangka en ahad semua kedai tutup. memang bagus ah cara org germany spend time dngn family

    ReplyDelete
  26. muda lg rupanya..adik2 la ni,kita ni kakak2 huhuhu...bagus btul atitude dorng kt sana...patut kita org islam yg patut cmtu kn..huhuhu...kalau byk yg positif best juge klau merantau..tpi kebykkn life kt oversea mmg cmtu agaknyer..patut la mak saya g duduk NZ 8ln terus jatuh cinta tak nak lk katenye..hmmmm

    ReplyDelete
  27. woww, bestnye tempat orang, paling best bile dapat ubah kita mnjadi lebih2 better than before, salute r.... hehe

    ReplyDelete
  28. Best baca entry kat blog aisya- banyak gak dapat info - bermanfaat sebagai panduan utk org ramai- terutamanya yg merancang ke luar negara..

    ReplyDelete
  29. Salam..aisya.
    Betul kata u,org jerman mmg ckap direct..kdg2 kita lak yg rasa geram.tp bagus gak cara camtu..pengalaman akak dpt hubby jerman

    ReplyDelete
  30. Salam..aisya.
    Betul kata u,org jerman mmg ckap direct..kdg2 kita lak yg rasa geram.tp bagus gak cara camtu..pengalaman akak dpt hubby jerman

    ReplyDelete
  31. Nice ... mcm jepun nye attitude...

    Tu lh... kita jumpa islam dalam negara bukan islam...
    Tapi tak jumpa islam kat negara islam...

    Allahurabbi....

    ReplyDelete
  32. Inshaa Allah sampai masa..kak shaz nak ke sana pulokk

    ReplyDelete
  33. Baru baca entry ni. Satu je nak cakap.
    OSEM!
    ^_^

    ReplyDelete
  34. excited pulak bila masa your blog post ni. terus rasa macam nak ke sana haha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...