home about contact travelog resepi bahasa jerman

[Germany] Rüdesheim Weihnachsmarkt (Christmas Market Rüdesheim)

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia semua yang datang membaca di sini. Arituhkan aku gebang cakap jerman dah holidaylah apa bagai kan, sebenarnya takpon. Hehehehhe. Tak aku bukan tipu, tapi masa aku tulis 'Holiday has finally started in Germany' tuh, aku baru habis exam yang ke dua last untuk tahun ni. Pastu gap jauh nak ke exam yang nextnya, aku masa tuh happy sangat2 tak terkira, sebab rasa cam boleh holiday. Sampai aku tersalah2 cakap dekat blog. Sebenarnya official christmas holiday uni(FH) kitorang start sabtu ni. Cuti 2 minggu, insyaallah. 


Ala tapi tak kiralah cuti tak cuti, aku memang dalam hati everyday rasa macam tengah bercuti. Hehehe. Fefeeling tuh penting. Aku ada 2 kelas je dalam seminggu. So banyak free time, dan dalam free2 time ni, aku adalah pergi berdating, merendek dengan encik suami aku. 


Arituh kitorang pergi Weihnachtsmarkt Rüdesheim(sebut: Wai-nax-markt). Kalau korang nak tahu, Weihnachtsmarkt ni maksud dia, Pasar Christmas. Aku tak pasti negara2 omputeh yang lain camne Weihnachtsmarkt dia. Tapi dekat sini(jerman), rasanya semua bandar besar ada Weihnachstmarkt masing2, sebab tuh ada banyak Weihnachtsmarkt dekat Germany ni yang popular. 

Bergambar dulu sebelum naik Ferri. Kenalkan, ini Kak Atie! :D

Tapi disebabkan kitorang duduk dekat bandar Bingen yang tak berapa nak besar ni, kitorang kena ke Bandar Rüdesheim, sebab Weihnachtsmarkt Rüdesheim yang paling dekat dengan rumah kitorang. Teehee. 

Dari rumah, kitorang naik bus 10 min. Pastu jalan kaki, toik-toik-toik, sampai ke jeti, pastuh naik Ferri kecik untuk ke seberang sungai. Haa, bandar Rüdesheim ni dekat je dengan Bingen tempat kitorang, tapi terpisah dengan sungai bernama Rhein. Pastuh sini takde jambatan plak. Hehehe. sebab tuh kena naik mcm ferri gtuh. Hiihihi. Kalau sesape datang melawat aku kat sini, time summer boleh gi naik cable car dekat Rüdesheim ni. Sambil ambil2 angin sepoi2 bahasa. Best tau! :D



Tak tahulah, kenapa every year bila ada pasar Weihnachtsmarkt ni, aku mesti nak pergi banyak2 kali. Maybe sebab, suasana dia kot. Kalau korang nak tahu, bila pergi ke Weihnachtsmarkt ni, romantik sangat feeling dia, sebab dapat tengok lampu2 hiasan dekat pasar ni yang cantik2, bergemerlapan (ahaks!). Pastu ada plak instrumental music yang play, memang terasa romantik sangat suasana dia. Setiap kali pasar ni on, mesti aku pergi berkali2.


Pernah tahun bila entah, aku pergi sampai 4 kali. Heheheh. Pasar Weihnachtsmarkt ni cuma ada sebulan sebelum Christmas. Lepas habis Christmas, takde dah pasar ni. Dan pasar ni bukak dari 11 pagi sampai 8 malam. Time winter, maghrib masuk awal, dalam pukul 430 petang. Lepas maghrib, boleh pergi pasar ni. Nasihat aku, kalu nak pergi, baik pergi malam. Malam lagi cantik. Ada lampu banyak sangat2. Dan makanan pon banyak. Heheheh :D

Bratwurst: Sosej, yang biasanya di makan dengan sos tomato dan serbuk kari.
Yang ni takleh makan, sebab tok halal!!!! Hehehhe

Haa, yang en Suami aku beli ni boleh makan. Ini macam
cendawan masak dengan kuah tiram rasa dia.

Nampak mcm huduh, tapi sodap giler2 ni. Aku ada try re-create resepi ni.
Tak menjadi sangat, tapi sedap jugak. Nanti aku share yer resepi dia... :D

Kenalkan, ini Sing Yee, kawan kak Atie. Masa ni diorang makan Reibkuchen, dengan Apfelmuss.
Reibkuchen ni macam Hashbrown rasa dia, dan Apfelmuss adalah cicah dia, diperbuat dari Epal.
Haa, pelik tak makan orang Jerman? Tapi sodap jugak! :D Hihihih

Pastu kitorang ada jugak singgah beli ni, Baumstriezel. Dia roti, sadur dengan gula, pastuh bakar.
Bila gula mencair, keluarkan, salut plak dengan kacang ataupon apa2 bendalah lain. Sedap tau,
roti ni lembut sangat2. Kalau beli banyak, ada diskaun! Hihihi

Arituh ada orang tanya kitorang minum apa ni. Ini Hot Chocolate, dengan Cream dekat atas dia.
Yang ni sedap sangat minum, bila dalam keadaan sejuk giler
malam2 winter. Kitorang minum ni untuk panaskan badan :D

Sing Yee dengan Kak Atie plak beli Kinderpunsch. Kinderpunsch ni air dari macam2 buah2an,
yang dia buat macam teh buah gtuh. Panas. Sedap sangat bila turun dekat tekak, time kesejukan!
Tak caye cuba try! Ni halal tau. Kat sini rules dia, kalau air/makanan untuk budak2
tak boleh ada alkohol. Kinderpunsch ni air untuk kanak2 sebenarnya.
(Kinder = Children :D)

Dann yang ni adalah cawan untuk Rüdesheim Weihnachtsmarkt this year. Cawan ni
kena bayar masa kita beli air. Tapi kalau pulangkan, dapat balik duit kita.
Aku ada berderet cawan2 tahun sebelum ni dekat rumah.
Tapi tahun ni mahal cawannya, so aku xbawak balik. Hehehe.
Giler tahun ni cawan ni 2.50€ = RM 10 seketul.






Sebenarnya susah nak tangkap gambar, dengan tangan ada glove semua. Banyak jugak gambar yang kitorang tangkap, bergegar. Hahhaha. Dapat share beberapa jer dekat sini :D  Haa selain dari makanan2, ada jugak barang2 merepek2 yang orang Jerman ni jual. Nak tengok tak?

Ada glove, kasut budak2, ada penutup telinga Hello Kitty. Kalau
kak Fatin Liyana datang sini, mesti suka dia kan! :D

Ada produk dari kayu-kayan

Lampu... :D
Lebkuchen. Lebkuchen ni adalah gingerbread, tapi German Version.
Kalau nak tengok gambar Lebkuchen, sila Google Image yer :D
Aku pernah makan Lebkuchen ni, yek tak sedap. Payau! Hhahaha :D
Normally Lebkuchen ni ada tulisan atas ni, mcm I love u gtuh :D
Boleh ar kasi kat Pakwe! :D Hihihi
Yg ni Küss kot nama dia, aku xsure sgt. Dia mcm cream, yang disalut dengan Coklat.
Coklat tuh pulak ada perisa2, mcm kopi, strawberyy... gtuh :D
Rasanya ni orang jual kacang kot. Pakcik! Kacang singgit! :D 



Magnets
Kalau bawak budak2, boleh kasi main train ni. Masuk duit, nnt trainnya jalan :D
Tak tahulah tahun dekat depan ada ker lagi kesempatan nak pergi Weihnachtsmarkt ni. Weihnachtsmarkt yang this year tinggal seminggu jer lagi. Nanti balik Malaysia mesti rindu nk pergi Weihnachtsmarkt lagi. Walaupun setiap kali pergi, kaki tangan semua rasa macam nak beku. Hahhahah.


Kak Siti, Kak Sally, Kak Jm, dan semua yang suka travel, mehlah datang sini. Nanti kita bawak jalan2 best2 dekat kawasan Bingen ni. Tapi tulah, Bingen ni susah nk snow kalau time winter. Dan tak berapa sejuk sangat. Kalau summer, boleh gi hiking, pastuh naik cable car, naik ferri dekat sungai. Banyak tau aktiviti boleh buat dekat Bingen. Ohh Bingen, I'm so in love with you!


Klah, lain kali aku membebel lagi yer!
Bui bui!
I lap u!
Muah!
Thanx alot for reading this till the end!
:D :D :D


42 comments:

  1. Wah..kak Sal tak nak ajak ke?Hehehe. Memang teringin nak summer di German ni walaupun gayat naik cable car.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak sal sekalilah... meh dtg sini, nnt kite bwk jalan2 :D

      Delete
  2. Mcm susah je nk ckp german ni...tp pasar krismas tu nampak best sgt..lagi2 makanan diaorang nampak mcm sedap. Yg cawan pink tu nak seketul boleh? Comel la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk, cawan tuh yang pink kite pulang balik dah....kite ade colour oren je kt umah :D comel kan... :D

      Delete
  3. Seronoknya baca pengalaman aisya..x semua orang dapat peluang macam Aisha..best!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak bbwana... :D kite suka jugak baca pengalaman akk baking2...kite selalu jugak try resipi yg akk punya...best tau :D

      Delete
  4. christmas market kat jerman memang tutup awal ek? harap2 sempat gi kejap yg dresden nya :)

    p/s - klip santa tu rm6 satuu??? woah :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanis, yang rüdesheim tutup awl...yang lain kite xpasti sangat :D haah, mahalkan klip santa tuh...kitorang xbeli pape selain dri makanan...semua mhl2 sini :D

      Delete
  5. Seronok... cantik..... teringin jugak nak pergi sana... btw, harga cawan tu mmg sngaja dia bagi mahal sbb tak nak orang bawak balik lettew.. haha

    ReplyDelete
  6. suka suasana krismas yg penuh dgn lampu2. cantik sangat! cendawan yg suami akak makan tu nmpk sedap je, cheesy gitu :D and, comelnya barang2 yg kat market tuuu >< mesti mahal kan? hehe

    ReplyDelete
  7. bestnyaaaa....bila lah dapat jejak ke negara orang

    ReplyDelete
  8. Banyaknya gambar makanan! hehe.Teringin juga nak pergi Christmas Market macam ni, tapi dekat kawasan saya macam takde je.

    ReplyDelete
  9. Seronoknya tengok suasana dekat tempat lain :D

    ReplyDelete
  10. suka tengok view kat ferry tu. hehe.
    best nya dapat makan roti gebu gebas gitu. ^^

    ReplyDelete
  11. bestnya pegi Christmas Market.....mcm2 brg yg dijual.

    ReplyDelete
  12. baru bekersempatan nk baca...
    wah bestnya.... dgn lampu2 bagai...

    ReplyDelete
  13. ohh tidakkk.. jelly nyee... suka la suasana kat sane.. meriahh.... cuci2 mata best nie kak aisya yg tomey.. :)

    ReplyDelete
  14. hari khamis malam ade ape? huhu... eksaited lak nak tunggu.. ngeee.. inshaAllah nanti anis bace ye.. :)

    ReplyDelete
  15. wow bestnya..meriah suasana di negeri orang ^_^*

    ReplyDelete
  16. cantiknya. mesti meriah. makanan tu yang tak boleh tahan tu. untung ler. hehe ^^

    ReplyDelete
  17. sukanye melawat blog ni. cerita dan gambar yang menarik..Meriahnya malam Christmas.Ada rezeki nak merasa juga ke tempat orang ni.hehe

    ReplyDelete
  18. Meriahnya suasana market tuh! Macam-macam ada! kalau akak mahu tiap2 malam nak pergi bertenggek kat pasar tu :)

    ReplyDelete
  19. Bestnya dapat travel. :( Ini yang syu jeles ini. macam menarik aje >< Jadi tak salahkan kalau saya ambil info ini letak dalam cerita saya :3 Nak juga rasa diri ini macam dekat luar negara xDDDDDD Saya suka post ni. sengih :3

    ReplyDelete
  20. Seronoknya...seronoknya..Cik Mimie suka pergi pasar2 macam ni..hahah..tengok2 barang..tengok makanan...Hahaha

    ReplyDelete
  21. next winter kak sally sampai...lol...gila yakin!

    ReplyDelete
  22. Hot chocolate atas air asia tu milo panas je.
    Bukan chocolate pun:)

    ReplyDelete
  23. Susah betul nak eja market tu.
    Sib baik sebutan senang je.

    ReplyDelete
  24. hadui sonoknya kak aisya! ana teringin nak p german! huwawawa

    pstt~ ana dah dpt keychain dari GA kak aisya haritu. mekaseh byk2 tau kak!
    and and and soryyy sbb kecoh dok habaq kata keychain x dapat2 lagi aritu kikiki ampunnnn kak =P

    nah special entry utk akak :
    http://ana-mizu.blogspot.com/2014/12/dapat-dah-giveaway-by-jindriska.html

    ReplyDelete
  25. wahh,, seronoknye kat tempat org.. banyak bleh belajar.. jauh perjalanan.. luas pemandangan.. tak gitu? hihi.. =D

    ReplyDelete
  26. bestnya kalau dapat g sana! teringin nak merasa 4 seasons ni. hahaha.. adoi, berbelit lidah den nak menyebut nama tempat tu... hahaha... memang pending la g sana kalau sendiri2 je travel...

    ehem ehem, sweetnya gambar berdua tu :P jeles lak.. bilalah nak kahwin ni. hahahahah

    ReplyDelete
  27. Guten Tag.me start to follow this blog..bestnye duduk Jerman. Lisa nama ajer Jerman, tapi xpenah cecah lagi kaki ke sana..hehhee

    ReplyDelete
  28. OMH...Bestnye lahai jalan tempat orang...Ala-ala dalam citer hollywood Hallmark gitu dengan persekitaran mood Christmas...
    comellll kayu kayan tuuu...yg lubang-lubang tu congkak ke? hahahahha..

    btw, pakcik jual kacang tu nampak comel sikit la..bahagia naaaaa..hehehehe

    ReplyDelete
  29. insyallaaaaaah aisya ooi. tertekan ni trip kena kensel sebab tertentu T.T meraung hatiku tak dapat gegolek kat snow tahun ni huwaaaaaa.. insyallah kalau kaya memang sbulan akak p Bingen sana hehe.. mudah2an ada rezeki lebih.. da letak Bingen dalam list and merancang before aisya balik..

    ReplyDelete
  30. meriahnya pasar dia denagn lampu-lampu semua. bestnyeeeee.

    ReplyDelete
  31. fuyoooo cnteknya, meriahnya.. kene pegi sana raya natal ni.. kekeke ;p

    ReplyDelete
  32. tgk gmbr, sha rasa mcm sha bru balik dr sna..best sgt...

    ReplyDelete
  33. bila Aisya habis belajar ye..terigin sgt nk pegi Germany boleh jumpa Aisya di sana nanti

    ReplyDelete
  34. bestnya .. dapat tengok gambar je lah... bila tengok gambar tu, rasa macam nak terbang je ke sana.. hikhik,,,

    ReplyDelete
  35. Sis..Kata ada Try resepi..resepi apa ek...meh kongsi kat sini....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...