home about contact travelog resepi bahasa jerman

Achtung! Deutschland dreht die Uhren zurück

Haa, apo dio merepek ni haa? Meh, aku translate-kan satu2 dekat korang semua yer. Maksud title entry ni adalah : 

Perhatian! Jerman akan memusing jarum jam ke belakang semula. 

Haa gtuh maksud dia yer, kalau kita direct translate-kan dia. Dah kenapa pulak diorang nak ubah2 jam ni? Poning kor hapo?

Dalam gambar ni, ada negara2 yang terlibat dengan DST ni. Cuba tengak yang warna biru.
DST = Daylight Saving Time
Sumber : Wikipedia

Setiap tahun(cewah skema giler ayat ko, Aisya!), pada hari Ahad terakhir bulan Oktober, macam harini, beberapa negara yang terlibat dengan Dayight Saving Time(DST) akan officially memusing jarum jam satu jam ke belakang.

Memang jarum jam kita kena ubah sendiri, kalau guna jam yang analog, dengan jam tangan ke. Tapi kalau jam dekat laptop, tablet dengan smartphone, dia akan ubah sendiri masa secara automatik, sejam kebelakang. Haa gtuh dia.

Nak senang faham camni,  masa pukul 3 pagi Ahad terakhir dalam bulan Oktober, kita kena kebelakangkan jarum jam jadi pukul 2 pagi balik. Kiranya pada hari kita kebelakangkan jam tuh, kita ada 25 jamlah sebenarnya. Sebab kita dapat repeat jam pukul 2 pagi tuh. Gtuh. Faham ker?Sorry aku tak reti explain. :'(

Translation: Pada malam Ahad(26 Oktober), jarum jam akan dikebelakangkan dari jam 3am, ke 2am.
Sumber : LINK


Aku time tukar masa camnilah paling pening sekali nak pikir waktu solat. Sebab otak aku asyik macam pikir masa macam hari semalamnya, tapi masa dah berubah. Hahahahha. Pening tak korang? Aku yang cerita ni pon pening ni. Kehkehkeh. Lama ok aku pikir camne nak cerita, supaya korang tak pening. Last2 aku yang pening ni. Hahhahaha :D
Tengok, harini Ahad masa solat berubah dah. Sebab jarum jam seluruh
negara Jerman dah diputar kebelakang sejam. Gtuhlah. Tapi bukan
Jerman je buat ni tau. Ada jugak negara lain yang buat jugak.

Sejarah adanya DST ni
Haa, orang USA kata, Benjamin Franklin(Founding Father of the USA) yang first sekali suggestkan buat DST ni. Tapi Wikipedia kata, orang New Zealand yang suggest. Wallahualam. Lecturer aku tak kasi percaya Wiki bulat2, sebab most of the time, Wiki takde sumber yang sahih. Kalau ada sumber yang sahih baru boleh caya. Jangan pakai tenyeh je kan. Hahahahha.

Benjamin Franklin
Sumber : LINK

Sebab apa buat DST ni?
Ingat tak dulu aku pernah cerita, waktu summer siang panjang giler, and waktu winter siang dia pendek sangat dekat SINI. Bila ada DST ni, dapatlah balancekan sikit panjang pendek waktu siang malam gtuh. 

Serius aku sendiri pening dengan ayat aku sekarang ni. Korang buat2 faham ek. Tak faham, nnt tanya yer. Hihihi.



Haa, masa bila jarum jam di ke DEPAN kan pulaknya?
Ahad terakhir bulan March, jarum jam dikeDEPANkan pulak. Ber-arti, ber-arti masa jarum jam dikedepankan tuh, jarak masa Jerman-Malaysia hanyalah 6 jam sahaja, bila musim panas, bulan 3 sampai bulan 10.

Dari bulan 10 ke bulan 3 pulak, iaitu Winter Time, jarak masa Jerman-Malaysia adalah 7 jam. Hah, ekao kirolah sekarang pukul berapa dekat Deutschland, time kak Aisya tengah taip2 ketuk-ketak atas keyboard ni. Hahahha.

It's officially winter now ! Yeay !

Dahlah, aku dah pening bercerita dekat korang. Tapi nak cerita jugak. Hehehehe. Do you find this info berguna or not? Korang berminat tak nak belajar bahasa Jerman sikit2? Tell me in the comment section yer. Nanti akak Aisya pikir2 kan, camne nak jawab.

Sekarang kita berjarak 7 jam dari each other. Kalau ada yang mesej dekat FB/IG aku terlambat balas ke apa, sorry deh. Kita duduk di zon masa yang berbeza dong! Till then, cau cin ciao!


Sekian ~
Thanks for reading this !


Hak cipta terpelihara : http://jindrisska.blogspot.com

48 comments:

  1. selalu msg time mesian waktu pagi je lah. bru kul 6 ptg kat jerman kalau mesia kul 1 pagi. hahaha.

    rasional jugaklah dia buat gitu. sbb nak bagi balance. takde lah terasa sgt kalau siang panjang sgt. hehe

    NAK BELAJAR RUSSIAN!

    ReplyDelete
    Replies
    1. scha, pening ke tak kite cerita ni? scha dpt ke faham? kite pening2 lalat ni time type ni...hehheheehheh :D unfortunately kite xreti plak russian :D hehhheeheh

      Delete
    2. Explanation Aisya clearlah ;)

      Delete
    3. seronok dengar kak Farrah cakap camne...lega sikit :D hhehehehe

      Delete
  2. Baru tahu yang DST akan berakhir setiap Ahad terakhir bulan October. Selama ni, tak ambil kisah sangat pun. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pon dulu2 masa first sampai sini tak faham benda ni.... akak dok ingat jadual solat akak typo tulis masa solat...akk dash kan semua, tulis balik...rupanya ada DST...akak nobe masa tuh, xtau pape :D hahahahah

      Delete
  3. Akak yg baca ni pulak jadi excited. Anjak undur jam! Dulu masa first time baca mengenai DST rasa macam eh spooky nya hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... tulah,mmg sounds spooky pon... kita sampai sekarang susah nak adapt bila tukar masa ni kak...rasa macam jetlag plak...hehehehe :D dok pening2 pikir, pukul bapa ni nak solat, nak hape....ahhahahah :D pening2

      Delete
  4. nice info.tq yer. sebut pasal wiki, student sy selalu celup kt wiki. tapi sy boleh tahu mana yg wiki atau tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je kan nak detect ayat wiki...dia macam tersusun sikit...kalau ayat student, patonya berterabur lah kan....saya student, sebab tuh cam tahu, lecturer mesti boleh detect ayat2 wiki ni...hahhhaha :D

      Delete
  5. Replies
    1. kita pon baru tahu jugak dulu...masa tuh dok ingat timing solat dalam jadual solat salah....alahai....lawak je kalau pikir balik :D ahahahahha

      Delete
  6. haha. aku yang baca pun tumpang pening ni Aisya. hehe. nak kena throwback sejam yang lepas la kiranya ni. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, dia kira cam kita patah balik masa gtuh... kiranya ada 25 jam la dalam sehari yang tukar tuh...gtuh:D extra one hour to have fun! :D

      Delete
  7. saya tak faham perenggan pertama tu..hahaha..serius pening kepala nak fikir! buatla kelas bahasa jeman yg basic2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha yang menulis ni pon pening jugak...ehhehehe :D sorry yer menyebabkan kepeningan di serata pelusuk web ni :D

      Delete
  8. adik sally faham la kak aisya...tapi nak kira tu malas sikit...

    muahahaha...meh la ajar kami bhs jerman kak aisya! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi222! adik sally...ehheheheh kita suka bahasekan diri kita akak...sebab kita xde adik...tak tahu feeling ade adik tuh camne...kasi tahu sikit... heheheheh :D nnt kita ajar bahasa jerman yer :D

      Delete
  9. Replies
    1. terima kasih yer sudi tag kite :D insyaallah nnt kita join kalau sempat :D

      Delete
  10. CN sedang cuba digest info DST ni. haha... poning jgk la :D
    slowly digest blh la faham. hehe... menarik juga tu kalau aisya buat languaga class. CN pn tak tau mcm mana la nk menyebut tajuk entri ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tape2 take ur time to digest yer...kita taip pon pening2 jugak...ehhehehe... insyaallah nnt kita buat kelas bahase... seronok jugak dapat berkongsi ilmu ni kan...xde lah blog kite melagho je kan... :D

      Delete
    2. hehe.. tu la. take time utk faham :D
      elok jgk tu ada kelas bahasa ni. kot la ada rezeki ke german, blh la speaking sikit2 bahasa diorg kan :D

      lecturer CN dulu pn selalu pesan jgn guna sources wiki ni. pantang btl lecturer CN kalau student guna wiki :D terang-terangan boleh tahu ayat wiki dgn own sentence mcm mana kan :)

      Delete
    3. kalau ayat wiki, mesti cam teratur je kan... lecturer confirm tahu lah....kalau ayt student, mesti lah cam sengal je kan....ahhahahahha :D

      Delete
  11. fuhhh mula2 agak pening jugek. lepastuu paham lepastuu tak paham balik bila masanya jadi panjang.. loading lambat ni kak..huhu

    sila ajar bahasa jerman plesss.. huuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. samelah...akak mase tulis pon camtuh... kejab faham, kab lagi dah tak faham...ahhahahah :D

      Delete
  12. salam eicha! sejak bila aktif blog ni!! segannya blog kita da berhabuk sangat2!! tu la dulu duk oversea asyik cari mood je nak tuls ehehhe :D lepas ni cuba kembali menulis!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. naie!! ya Allah bangga kejab org otai dalam dunia blogging komen sini... kita saje je buat blog, nak abadikan kenangan sebelum balik msia...insyaallah tahun depan nak balik dah...lgi stahun je lagi :D wish me luck yer :D

      Delete
  13. mule2 rase cm paham.. bile akak kate akak pon pening anis pon dh mule rase pening2..hahah... info terbaru nie.. tak pernah ade penerangan cmnie.. satu ilmu jugak..mane la tau esok2 nak bercuti ke sane.. dah tau dah kan..hihi... memang entry special nie kak..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. special kan? akak rase special, sebab pening2 akak nak tulis ni anizz....ahahahha :D

      Delete
  14. kak aisya.. aja la bahasa german yang senang2..percakapan seharian..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, tengah pikir2 lagi skrg ni, ape benda yang sesuai diajar kat korang...insyaallah tengah kumpol2 bahan untuk buat post nyer... :D sabar tau! :D heheheheh

      Delete
    2. sentiasa sabar menanti cikgu aisya mengajarnye..hikhik..

      Delete
  15. Saya berminat nak belaja bahasa deutch ..hihi nice sharing i likkee..hihi
    jemput singgah http://syerarahim.blogspot.com/ t.q

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan syera.... insyaallah nnt kita post yer...sllu2 lah dtg singgah sini yer :D salam persahabatn :D

      Delete
  16. thanks kak bgtahu kite menang GA Nad tuu.. kalo x, kite xtahu pon. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. welkem nadya.... akak pon dapat tahu akak menang blog review dari nadya...akak almost terlupa rini nak check tadi...tengkiu ingatkn :D muaahh! :D

      Delete
  17. terputus urat sebentar untuk menghadamnya. HAHA. Okayy now dah faham. XD. Bestnyaa dapat infoo cam ni., T^T daku teringin nak keluar negara pula. huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh akk, aina dah dapat email akk, hahaha. XD

      Delete
  18. Ok paham...
    Dua kali bace.bace skli ng komen...
    Ayu bab2 cmni mmg blur sikit...
    Ooo begitu rupenye...
    Tak pernah tau lak..
    Bleh plak pusingkan mase kan

    ReplyDelete
  19. erk... rasanya macam faham... haha.. macam manalah orang yang first buat speculation pasal perkiraan ni.. dia mesti lagi pening. hahahaha...

    wah, nak gak belajar bahasa Jerman. tapi.... nak menyebutnya macam susah je.. haha

    ReplyDelete
  20. Aisyah akak surrender sbb akak pening..hahaha

    ReplyDelete
  21. givap..!.! amende ko merepek ni Aisya hahaha.. gigih akak baca tapi mata pinar pinar and tak boleh digest pun infonya.. USA la newzeland laa.. ce duduk mesia hahahaha.. btw.. tiket MaS ke frankfurt saaaangat ohsem utk january. masuk ketegori mampu milik.. tapi kalau beli tike alamatnya akak busking la kat frankfurt nak duot :P euro plak tu.. pengsan aku hahaha

    ReplyDelete
  22. Gigih baca dua kali nak bagi faham... hihi. Ros faham... dah tentu kita risau kan bab waktu solat ni bila dah berubah waktu..

    ReplyDelete
  23. 3 kali baca balik baru faham, woahh.. camtu ye, so Msia ta termasuk lah kn.. hehe baru tahu.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...