home about contact travelog resepi bahasa jerman

Autumn Teaser!

Arituh masa seminggu yang kitorang dok berjalan sana sini tuh, panas sangat2 negara yang kita pergi, muka memang kena sunburn. Tapi hah ambik kau, balik2 Germany semula, cuaca dia sejuk giler, memang dah takde dah musim panas dekat sini. So I guess, let us welcome MR AUTUMN!!



So apa benda yang best ek tentang Autumn ni?  Lemme tell u!
First thing, dedaun pokok mula bertukar menjadi kekuningan. Time nilah kalau tangkap gambar, rasa sesangat romantik you! Hehehehe. Boleh arr pergi kutip daun2 yang gugur, pastu tulis ayat2 cinta, pastuh letak atas meja encik Suami. Ala-ala cerita Mohabattein gtuh. Hehehhee. Kantoi, aku pernah buat tuh, tahun lepas. Hehehhee. Walaupon musimnya musim luruh, tapi dalam hati musim bunga2. Ke ke ke ke.

Sarangaeyo!

Haa apa lagi yang best tentang Autumn ye?
Bila musim luruh ni, kira pertukaran musimlah kan, dari musim yang panas giler, nak menjadi musim sejukkan. Pada masa pertukaran musim macam sekarang ni, paling best sekali adalah waktuh solat dia. Sebab waktuh solat dia hampir sama macam Malaysia! Yeeha! Dalam setahun ada 2 kali je timing perfect camnie tau. Seronok22!

Timing solat time musim luruh @ autumn in my heart! ehhehehe
Heaven sangat rasa bila subuh habis pukul 7 pagi macam dekat Msia!
Bolehlah pagi2 pergi jogging, kononnya healthy lifestyle la kan! Hhaha

Haa, kalau korang nak tau, sini waktu solat sepanjang tahun berubah-rubah dengan drastik tau, memang tak macam dekat Malaysia. Dekat sini time winter(musim sejuk) siang pendek. Siang pendek maksudnya waktuh solat cam kat bawah ni. Matahari terbit dalam pukul 8 pagi, sebelum pukul 8 pagi memang gelap gelita. And lepas pukul 430 petang dah gelap balik dah seluruh alam. Pendekkan siangnya?

Disebabkan siang pendek waktuh winter, memang best betul mengganti puasa time ni. Iyelah maghrib masuk pukul 430 petang. Syok! Nak ganti puasa 2 bulan straight pon bolehlah. Hahahhaa

Waktu solat time winter @ musim sejuk
Sumber: http://www.gebetszeiten.de/
Korang bayangkan, isyak masa winter masuk pukul 615 petang, time tuh memang dah gelap giler dekat luar. Hah, duduklah dalam rumah ontok2 study elok2. Kalau duduk luar rumah waktuh malam time winter, mahu beku agaknya. Ya Allah hai. Hahhaha

Haa kalau ada yang bertanya, 'Gebetszeiten' tuh apa kejadahnya tuh? 'Gebetszeiten' tuh dalam bahasa Melayu maksud dia adalah waktu solat. Gtuh translation dia.

Kalau time summer pulak siang panjang yang hamat. Matahari cepat terbit pagi2, tapi lambat sangat matahari tenggelam semula. Kalau korang nak senang faham camne siang panjang tuh kan, cuba imagine korang keluar rumah pukul 5 pagi, tapi cerahnya dekat luar rumah tuh macam dah 10 pagi Malaysia. Malam pulak dalam pukul 10 still cerah dekat luar rumah. Weirdkan? Tapi tulah hakikatnya 4 musim. Hahahha.

Bayangkan kitorang puasa ramadhan masa summer(musim panas) dari pukul 2:59 pagi sampai 9:42 malam. Memang boleh turun berat badan, kak jah oi! Heheheh.

Waktu solat time summer @ musim panas
Sumber: http://www.gebetszeiten.de/
Suhu Autumn pulak camne?
Berbalik ke topik asal kita, iaitu Autumn. Time Autumn ni, suhu sekeliling antara 10 ke 20 degree. Suhu aircond gtuh. Kalau naik basikal, takdelah panas sampai berpeluh-peluh ketibas teruk sangat. Tapi takdelah sejuk sangat macam musim winter kan. Time sekarang ni tak perlu pakai baju tebal2 sangat. 


Hah normally musim winter memang jarang orang naik basikal, sebab sejuknya, Allah, sampai ke tulanglah kata. Haa kan. Sini memang setiap hari sebelum keluar rumah kena check suhu dulu, baru tahu nak pakai baju tebal ke, nak pakai nipis ke. Payung kena bawak ke tak. Ngee ngee.


Papepon, walau camne pelix pon timing solat and suhu sekeliling will be in winter and summer, tapi hidup tetap perlu diteruskan. Lets enjoy the autumn, until winter come to wrap us up in its lovely wools, ohh cut the crap aisya. Ciao dulu! k bai! :D



P/s: Kalau rajin jemputlah baca entry2 travelog baru2 ni ye! Jangan lupa komen tau!

Thanks for reading this !
Luv cha !

55 comments:

  1. aww.. anta kite daun2 cinta puhleasee.. hihi.. nak merase daun german.. hahahah... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha, anizz, akak rasa nak anta daunnya dekta awk...tapi nnt pecah plak...kesian awk nnt... heheheh :D

      Delete
    2. aah kan.. kalau gitu..bagi cekelat la..hahah.. cepat la buat GA cekelat..hahahha... :P

      Delete
  2. alamak..sweetnyaaaa kakak!!!!!!!!!!!!! bestnyaaaaaa nak jugak bg kat buah hati kiteee ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai nadya! :D sweetkan kitorang? cepat2lah kawen...eheheh :DD

      Delete
  3. lamanya puasa kalau time winter ye..hehe.mesti feeling autumn in my heart gitu bila kutip daun-daun tuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan2, time winter sekejab je puasa...time summer yang lama sangt2 time puasa dia...rasanya dekat 19 jam kot puasa... seronok fefeeling ni! :D

      Delete
  4. Haha kalo gitu sapa yg kena ganti posa sebulan kena p jerman la senang. Kekeke. Dulu suka tgk won bin kt autumn in my heart :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...dtg time winter, memang beronok2 puasa nye sekejab sangat... hahhah :D

      Delete
  5. Replies
    1. meh lah dtg sini...nnt setiap hari boleh makan masakan air tangan kita....

      Delete
  6. Ya Allah seronoknyaa kak.. Hurmmmm... Teringin nak merasai musim musim luruh ni semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah ena...seronok...ena dtg lah sini, nnt tiap2 ari akak masakkan untuk ena...

      Delete
  7. sejuk jugak walaupun autimn kan..dok bygkan main daun daun tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak bayangkan kitorang main2 daun2 tuh, romantik x? kite ni sikit2 nak romantik2...heheheh :D

      Delete
  8. best !! dapat merasa 4 musim ye kat negara orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah AB... ab dtg lah sini, nnt kita bawak jalan...makan boleh makan dekat rumah kite...ditanggung halal! :D

      Delete
  9. bertuahnya aisha kan.... Allahuakbar !! cemburu ni...... teringin nak bikin drama romantik dibawah daun yang luruh... huwaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lah jeles... jemputlah tengok2 gambar, amik feeling...nnt dtg sini, kite masakan untuk akak ye... :D

      Delete
  10. salam aisya..

    wana tag awak, ^_^
    http://dapurjirankuberasap.blogspot.com/2014/09/the-versatile-blogger-award-tagged-by.html

    ReplyDelete
  11. Hhaha. Aisya, simpan satu daun tu bagi kat kitaa. Selitkan dlm postcard tu. hhi. boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah, kalau boleh nak buat giveaway daun autumn nilah...tapi dia rapuh, kalau post nnt pecah plak...ahahahah :D

      Delete
  12. auuuw . mohabbatein gituuu , seronok laa .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kang, stret lagu mohabatein main dalam otak...heheheh :D

      Delete
  13. ni nak nangis ni sob sob.. akak pegi dulu otem jugak.. oooemgi. i miss europe huhuhu.. nnt snap gambar romantik banyak2 smpai geguling kat daun daun tu yeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti kita post gambar guling2 pakai saree je...hehheheh :D

      Delete
  14. Suka autumn sebab cuaca air cond. hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul farah... seronok, baju xyah tebal2 sgt... :D

      Delete
  15. hahaa esok nak ke sana ganti puasa lepas tu balik malaysia balik. XD hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai222.... nnt setiap hari kak ct boleh buka pose kita masakkan! :D

      Delete
  16. wow. memang menarik. bila berjalan ke bumi orang kan.

    Baru singgah dan follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ye follow...jemputlah tengok2 ye...jangan lupe komen! salam persahabatan ye! :D nnt joinlah bila saya buat giveaway pape ye...

      Delete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. bestnye dapat rasa musim auntum...

    thanx ea join GA. tengah menunggu 19hb..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai kak schaz... ya Allah takde apelah, kita join giveaway tuh... nnt join giveaway kita jugak ye.... seronok bace blog akak! :D

      Delete
  19. CANTIKNYE...bila daun bertebangan smbil kita berlari-lari ank ...hihi ...(feling romantik) hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... feeling die meresap dalam jiwa kan.... :D rase mcm berlakon muvee lah... :D

      Delete
  20. Wah, bestnye:) Teringin sangat nak tgok view2 mcm ni..cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput lah tengok ye... insyaallah nanti ade rezeki boleh jugak CIk mimie pon merasa....amiinnn... :D

      Delete
    2. kot2 nnt kawen dapat hanimun camnie... :D insyaallah

      Delete
  21. bestnyer...bilalah tabung CN nk penuh ni, tak sabar nk bercuti ke Europe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput2 dtg sini CN... nnt kita bawak jalan... makanan semua di tangung halal, masakan kite... :D

      Delete
  22. autumn is coming! tak sempat nak tgk daun luruh ke dan daun cecantik kat atas pokok!

    ReplyDelete
  23. kalau ke negara 4 musim mmg akak suka spring n autumn sbb boleh lihat bunga maple yg kekuningan tu..cantik ya Allah...untung aisya dpt belajar di obersea tau

    ReplyDelete
  24. Lupe pulak akk yang waktu solat akan changing.
    Tak penah dok oberse lah katakan

    ReplyDelete
  25. fuyooo.. cepatnya diorang punya waktu siang :O

    kalau pukul 8 pagi baru matahari terbit, memang seronoklah saya tidur... wahahahaha....

    ReplyDelete
  26. pemandangan msm autumn mmgcantik..teringat cerita korea autumn in my heart..hihi ^^

    ReplyDelete
  27. tgk cuaca dia bersih dari asap segala... memang nyamanlah duduk kat sana ya... cantik...

    ReplyDelete
  28. syoknya..sape nk derma kat sy supaya dpt g german ni..hehe

    ReplyDelete
  29. Bestnya boleh merasa suasana kat sana :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...