home about contact travelog resepi bahasa jerman

Travelogue Prague: The Kota Chinta

Twink2x! Korang tertunggu-tunggu ek aku tulis travelog? Nah ini makannya!

Hah trip first(the first trip ever! hahaha) yang aku pergi dengan en husbang adalah ke Kota Chinta Prague, Republic Czech. Eh, eh gedik je cakap kota chinta! Eh, betullah memang kota chinta. Sebab Prague ni cantik sangat2 and rasa romantik angat2 kalau dibandingkan dengan town2 yang ada dalam Europe ni.

Town lain macam terlalu cliché, but Prague memang tak cliché, Prague is extra-ordinary magnificent. Bangunan dekat Prague artistic sangat, ada ukiran2, indah sgt. Memang rasa Europe habislah. Kalau nak buat filem sini pon boleh! Tak percaya, meh terjah!





==Prague Old Town Square==
First checkpoint, Prague Old Town. Sini ada muzium, basilikum(mcm church jugak), and ada Astrological Clock. Memang fefeeling Europe sangat, sebab ada orang main muzik dekat square ni. Rasa romantik. Hehheeh. Aku memang suka fefeeling lebih2. Biasalah tuh. "Abaikan si Aisya tuh!"

Nampak tak org belakang en husbang aku tuh? Orang tuh tengah
setup alat musiklah. Aku memang terpengaruh and sgt menyokong pemusik
jalanan cmni, laju je aku kasi duit dekat depa. Terima kasih sebab buat percutian
kami laki bini lebih romantik & bermakne!
The Basilikum

Entahlah, tak ingat bangunan apa ni. Just rasa cantek,
and tangkap je gambar. hehehe


==The Astrological Clock==





Bangunan belakang kitorang ni, cantek angat2!! Dia ada hiasan2 atas dia,
yang macam emas2 gtuh. Susah nak terangkan, tapi memang kretif!


==Prague Castle==
Castle Prague ni duduk atas bukit and dia besar yang hamat, dalam dia siap boleh ada church. St Vitus Cathedral kot. Depan Prague Castle ni ada banyak muzium kalau tak silap, macam muzium square kot. Tapi kami tak masuk musiumnya. Sebab kita penat mendaki nak capai Prague Castle ni. "Kaki nenek lenguh, cu." Turun 4-5 kilo gak lah. Teehee.

Mendaki tangga2 kejayaan. Hehehe. Tangga utk naik ke Castle.
Kaki kami yg besar dan kepenatan. Huh
Muka penat mendaki. Alhamdulillah sampai jugak depan Castle nya.


Usain Bolt ke ni? Ohh tidak. Ini Usain sifut sedut. 
Ini kami! En Husbang, buleh tak nnt nak rumah besar cmnie, please33x!

Belakang Castle. Kenapa belakangnya lagi cantik dari depan ni?

Rumah orang kerdil, dekat belakang Castle. Aku pon terasa kerdil jugak. Teehee

Korang nak tau tak, Prague Castle ni lagi cantik tangkap gambar dari bawah, instead of naik penat2 ke atas bukitnya. Betul, akak Aisya tak tifulah. Tengok gambar next ni, huh yang paling tinggi sekali tuh Castle.




==Charles Bridge==

Lupa stori, nak pergi ke Castle tuh, kena lalu satu bridge ni. Tengok gambar atas tadi, jumpa tak bridge-nya? Bridge ni cuma untuk laluan pejalan kaki tau. Disebabkan tuh, atas bridge ni ada banyak orang jual souvenirs(**bisik2: jangan beli souvenir kt sini, mahal!), ada pelukis, and pemusik. Fefeeling lagilah akak Aisya kan. Hehehe.

Sebelum naik bridge-nya


Jongos-nya aku. Kena simpan duit ni, nnt boleh buat braces warna-warni. Hihi


Tengok kanan, ada org jual souvenir and lukisan kan! Told ya!



Tipps & tricks:
  1. Nasihat aku, kalau korang pergi Prague, tukar duit dekat kedai money changer betul2, jangan tukar pada orang tepi jalan. Diorang yang tepi jalan possible guna duit palsu. Memang nampak untung, tapi palsu. And jangan tukar duit dekat main train station Prague, service charge dia tinggi melambung!
  2. Sila pakai kasut yang selesa, sebab attractions dalam Prague semuanya related2, bersambung-sambung gtuh, so kena jalan kaki banyak. Jangan pakai kasut tinggi tau, "berdarah ke melecet kaki nnt, makcik taknak bertanggungjawab!" Hahaha
  3. Kalau nak beli souvenirs, jangan beli dekat atas Charles Bridge, sebab harga dia berganda. Korang silalah cari satu street ni, nama dia NERUDOVA STREET. Ada orang dekat tripadvisor tulis, street ni paling banyak bangunan cantik dekat dalam Prague ni. Kira nak bergambar, memang sinilah tempat dia. Bangunan cantik2 and artistic! Souvenirs dekat sini murah2, ada harga diskaun kalau beli banyak. Huh beli banyak2 untuk femli kt Malaysia. Wink!











That's it for now!
Sekian~
Thanks for reading and tengok2-ing!
Till then.

Travelog2 yang lain:

  • Amsterdam, Holland. KLIK
  • London, England. KLIK

81 comments:

  1. Replies
    1. ini lame dah sebenarnya, baru je tulis....heheheh skrg tengah exam...doakan ye... :D

      Delete
  2. wah...bestnye..jeles nih...bila la dapat jejakkan kaki ke negara orang..hmm..huhu...btw terima kasih sgt2 sbb sudi singgah arepnakbebel.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih jugak sebab datang melawat balik...salam persahabatn ye luqman... :D eh eh, nak panggil luqman ke arep ni? :D

      Delete
  3. wahhh!!!! seronok..jeles lah kak :( hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takmoh lah jeles.... nnt akak gi mana2, akak buat giveaway souvenirs plak ye... awk pon boleh menang jugak nnt.... boleh simpan buat kenang-kenangan... :D

      Delete
  4. bestnyeee!!! senibinaa kota niee..... teringin gleee naakkk gii....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betulkan, seni bina dia cantik... kalau ada rezeki lebih, datanglah dgn femli, mesti seronok nnt bergambar... heheheh :D

      Delete
  5. cantiknya, prague! syoknya jalan2 kat sana!

    ReplyDelete
  6. nak gi oversea tapi x mampu lagi..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takmoh sedih2 ye... nnt bile2 kita jalan, kita belikan souvenirs ye.. nnt rajin2 lah join, kalau kite buat giveaway.... dapat nnt simpan2 buat kenangan... :D kite seronok nak berkongsi dengan korang sebenarnya... :D

      Delete
  7. oooooooooooooooooooemgi !! not fair not fair okeh akak nak nangis !! prague is my top list nak pergi kalau di europe oooemgi T.T nak nangis skarang sob sob..

    p/s : kite tak malu.. nak souvenir :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt kite tengok2 kan, kot ade souvenir lebih,...tapi takot nak post, takot hilang...hilang tak agaknye? :D

      Delete
  8. Replies
    1. best! best nak bergambar...rugi kitorang takde monopod... :'(

      Delete
  9. Bila eden nak kawen ni? Nak pergi honeymoon kat sana lepas tu aisya and husband kena ikut sebab kena jadi travel guide kitaorng. Cun? ekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. scha, nnt kita buat double date, double honeymoon semua ye... hehhehehe sebuk je kite dengan laki kite nak kacau orang lain hnimun...ehheheheh :D cun je! :D

      Delete
  10. Bestnya! Fefeeling Europe sangat. Teringin pula nak pergi. My friend is going to Prague this October. Nanti nak suruh dia pergi tempat-tempat macam ni pula. Jealous T___T

    ReplyDelete
    Replies
    1. farah222! suruh kawan awk bace2 dekat tripadvisor... akak gi sikit je masa tuh. Penat berjalan...heheheh akak bace banyak sebelum pergi...

      Delete
  11. seronoknyer and jelesnyer.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. janganlah jeles...insyaallah kalau kite travel mane2, nnt kita belikan souvenirs untuk giveaway ye... boleh simpan2 buat kenangan... jangan berhenti membace blog ni ye...salam persahabatan ye.... :D

      Delete
  12. Bestnya jalan2 p situ. Honeymoon sekali la ni ye. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kire hanimun jugaklah...sebab lepas kawen arituh, tak sempat pon pergi mane2 nye... :D

      Delete
  13. Replies
    1. nnt akak gi mana2, akak buat giveaway souvenirs plak ye... yunsing jangan lupa join tau.... boleh simpan buat kenang-kenangan... :D

      Delete
  14. aduhai... akak tak dapat bayangkan mcm ne life korang kat sana.. mesti best gilerkan? Berangan-rangan jelah akak ni dik non... huhuhu... bertuahlah kalau akan dpt trip pergi sana hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak222, kite nak bisik, hehehehe... tunggu tau bulan depan2 lagi insyaallah akan ade giveaway souvenirs..nnt akak tau! boleh simpan souvenir nya buat kenang-kenangan... :D

      Delete
  15. wah! shantekkkk nya kak!!!!! nt honeymoon nk ke sana la.hahahahah alahaiii ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuk ekot kitorang... kak scha nazri pon nak hanimun sini... triple couplelah kalau naddya pon ekot sekali nnt... hiihihi :D

      Delete
  16. suka tengok yg astrological clock tu. menarik. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah unik kan...kite pergi bergambar jek, takde plak bace2 sejarah die...kalau tak boleh jugak stori...sebab bentuk die memang unik kan.... :D hahahha

      Delete
  17. bestnya.. bilalah dapat saya berjalan ke negeri orang :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah nanti ade rezeki insyaallah... nnt kalau kita gi mana2, insyaallah nnt kita buat giveaway souvenirs plak ye... awk pon boleh menang jugak nnt.... boleh simpan buat kenang-kenangan... :D

      Delete
  18. kenapa cantik sangat Kota Chinta ni haaaa alahaiiiii......

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantek kann.... akak sally, arituh lupe ckp, nak suruh kirimkan salam kite dekat Yong Hwa... hihihih... jeles tak jeles tak, kite nak kacau hubby akak sally ni...heheheh :D

      Delete
  19. bestt best bestt .. nak jugak xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...terima kasih datang melawat sini... selalu2 lah singgah sini ye, nnt kalau kita travel, nnt insyaallah buat giveaway souvenirs plak ye... awk pon boleh menang jugak nnt.... boleh simpan buat kenang-kenangan... :D

      Delete
  20. salam. wahhh bestnya datang sini...bila la berpeluang agaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...terima kasih datang melawat sini... selalu2 lah singgah sini ye, nnt kalau kita travel, nnt insyaallah buat giveaway souvenirs plak ye... awk pon boleh menang jugak nnt.... boleh simpan buat kenang-kenangan... :D

      Delete
  21. kak aisyah!!! bila akak pergi sini???

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai auni... ni pergi masa bulan 3 arituh... mase tuh cuti winter

      Delete
  22. Wahhhhh bestnya..bila la dapat ke sana jugak.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak farah, terima kasih datang melawat sini ye...terharu... (kesat air mata...hihihi)

      Delete
  23. Replies
    1. hai leyla... lama tak bukak blog awk, sori busy sikit...nnt free akak melawat awk ye... :D

      Delete
  24. bestnye!!!

    ath singgah..ath follow..
    hi /salam

    JOM JANA DUIT... pm ath!!!. modal x besar rm10 jer..lawat my blog..!! Serius ramai yang dah join!!

    www.cikath.blogspot.com

    from
    ath

    ReplyDelete
  25. hye saya admin dari segmen mencari 20 bloglist bertuah dan anda boleh check senarai blog anda http://dunia-iekafarhana.blogspot.com/2014/08/senarai-blog-segmen-mencari-20-bloglist.html

    ReplyDelete
  26. bestnyeer kak..... belajar kat german ker kat czech?? ada jumpa peter cech x? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai khudri...belajar dekat jerman...arituh pergi czech mase cuti... ahahhaha akak kenal gotze je, tinggal serumah dengan akak...heheheh (**bisik2: akak peminat gotze, kehkehkehkeh)

      Delete
  27. dh lama ke duk germany? bestnye blh knl negara org :-) husband pn study ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, husband kite pon study sini, tapi dia senior kite... hehehe... senior 2 tahun...

      Delete
  28. waa.. bestnya.. seronok dapat tengok negara orang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih datang melawat blog kita yang tak seberape ni ye... jemput lah bace2 tengok2 ye... :D

      Delete
  29. Blogwalked!

    http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  30. Bestnya jalan2....Cantik pemandangan.
    Jangan lupa belikan aku survenior ya...

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. ni rsanya tempt yg citer projek memikt suami..yg kkak sulung dia dduk oversea tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. la ye ke....kite xtau...nnt boleh cari and terjah... hehehhe :D tq bgtau tau! kalau dlm cerita mesti lagi lawa die shoot background die kan...

      Delete
  33. wahwahwahwahhhh bestnyaaaaaaaaaaaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.... xpe, nnt kite kasi jamu mate lagi ye...insyaallah bulan depan nak gi jalan lagi....eh jangan lupa dtg sini tau bulan depan, kite nak buat giveaway souvenirs plak nnt...bace2 ye kat sini.... :D

      Delete
  34. Thanx sharing gambar oversea.
    Suka jamu mata sebab nak pi jauh sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat mnjamu mate akak... next month kita nak buat giveaway souvenirs tau, jangan lupe join ye... :D terima kasih dtg melawat blog kite yg tak seberapa ni ye... :D

      Delete
  35. Saya suka tengok & dengar citer orang pergi travel. Nak pergi oversea tak mampu lagi, kita pergi dalam malaysia dulu. Destinasi pilihan sy nak pergi istanbul. Nanti setiap tempat akak pergi jangan lupa tulis kat blog tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah, teena, kalau akak ingat, akak tulis....akak ni selalu lupe2 camne keadaan masa travel tuh....kehkehkehk....tapi insyaallah mmg tulis...bulan depan jgn lupe tau, dtg bce sini, akak nak gi paris dengan rome... :D

      Delete
  36. wau..bestnya ...ehem2..slmt hari raya ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raye jugak ye...maaf zahir batin...salam kosong2 ye... :D

      Delete
  37. Ni yg buat akak ada hati nak ke sana nih..sambil tgk duit tabung

    ReplyDelete
  38. wahhh, baru perasan pasal prague ni :D biasanya sy beli souvenirs kat market (ala-ala pasar pagi) kat Old Town dia. And bila dah tahu basic language dia, baik hati jugak penjual2 tu nak bagi diskaun. Nak tukar duit pun, kitorg dah spot dalam 2 tempat exchange dah. hehe sampaikan orang luar Prague macam sy pun sanggup naik Prague utk tukar duit sbb lagi untung tukar kat situ.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  39. wahhhhhh seronoknyaaa dapat g situuu. untunglahhh

    ReplyDelete
  40. terrhingin,, memang teringinnnnn nak ke tempat2 mcm tuuuu, tp x sure lah bile agaknyeeee, sobssssss, huhu

    ReplyDelete
  41. rindu Czech pulak bila baca post ni T_T

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...