home about contact travelog resepi bahasa jerman

Travelogue Heidelberg



Hello2, and Assalamualaikum! Korang sehat? Akak Aisya nak bercerita panjang ni. Siap sediakan mata korang untuk membaca panjang lebar ye, kopi pekat secawan di tangan kanan. Agak-agak nak terlelap tuh, cepat2 lempang diri sendiri laju-laju guna tangan kiri tau, nanti confirm terbangun balik. Segar bugar, macam kena jirus dengan air perigi yang sejuk giler di pagi hari. Hahhahah

Aku sebenarnya ada banyak travelog yang perlu ditulis, tapi aku pemalas nak menaip, so memang nak buat satu pon sangatlah susah. Korang bersabar ye! Kalau aku update travelog, jemput2lah baca ye, dah baca2 pengalaman I olls, jemputlah klik iklan2 yang ada ye. Akak Aisya tak mintak lebih der. Kehkehkehk.

Gambar lokasi Heidelberg dalam peta Jerman
Kalau korang semua nak tahu, rumah kitorang terletak dekat Rhine Valley tuh. Journey dari rumah kitorang ke Heidelberg makan masa lebih kurang, tambah tolak, adalah dalam 2 jam 20 min. 2 jam je sepatutnya dari main train station Bingen ke Heidelberg, tapi tambah 20 min sebab dari rumah kena naik bus pergi tempat train. Lupa cakap, kitorang naik train ayam, sebab tuh makan masa sampai 2 jam nak ke Heidelberg, kalau bullet train yang berdesup tuh maybe lagi cepat sampai. 

Train ayam maksudnya train yang slow, yang connect antara region2 dalam Jerman ni. So macam kena banyak kali transit. Tapi normally train ayam murah lah dari train bullet. Bullet train kan laju. Train ayam standard laju dia macam train yang pergi airport KLIA tuh, apentah nama dia. Aku lupa. Aku pernah naik sekali je yang tuh.

Selain dari Rüdesheim, memang Heidelberg nilah tempat pelancongan paling dekat dengan tempat kitorang. Hah pasal Rüdesheim nnt I olls cerita dalam post lain ye. Hihihi. Bawak bertenang ye, semua kanak-kanak. Teehee.


Fefeeling Korean nama Gwang Soo ye bro?
Ada misai and makan nasi pakai chopstick besi!
Eh poodah!

Sebelum naik bukit untuk sampai Castle Heidelberg, kitorang makan2 dulu! Kitorang makan restaurant Korea! Excited anak2! Sekali terkejut tekak kami, makanan Korea ni banyak guna cuka. So rasa pedih tekak bila makan. Hahahhaha. Menu pilihan kitorang semuanya vegan2 + seafood. 

Ada je kedai makan Melayu dekat sini, tapi kitorang baca review dekat online, kedainya mahal. So kitorang tak pergi pon kedai tuh. Kata en Husband aku memang mahal sikit, dia pernah makan situh dulu masa muda-mudi. Hihihi. Harga yang dia kenakan, tak sesuai dengan portion makanannya tuh. 5 cucuk satay harga lebih kurang 50 hengget gtuh, pengsan kau! Rasa taknak berak lepas makan! Hahhaha

Heidelberg Castle dari bawah. Castle ni buat dari red bricks u olls!

Lepas makan, kitorang gerak ke stesen train bukit(dalam bahasa Jerman dia: Bergbahn), nak naik menuju ke Castle Heidelberg tuh. Ticket Bergbahn ni murah je. Rasanya 4€ je kot untuk student and kids. Orang dewasa maybe 8€ kot. Tak ingat sangat. Station dia terletak di alamat:

Bergbahnstation Kornmarkt, Zwingerstraße 20, 69117 Heidelberg


The Bergbahn: Seramkan tengok, dia condong! Haku naik kecut2 perut. Hehehe
Heidelberg Castle from above.
Ini kitoranglah! Dekat depan castle! Belakang ni rumah kitorang!
(Tipu jek! Hehehhe)

Kalau masuk castle ni, ada a few things yang boleh ditengok2:
  • Muzium Ubat-Ubatan, 
  • Great barrel of Heidelberg Castle
  • Astronomical Clock
  • Castle Garden

===Muzium Ubat-Ubatan===
Muzium ubat-ubatan ni terletak di bawah Heidelberg Castle. Kitorang tinjau2, tengok2, tak paham hapah pon. Paracetamol lah, Listerine lah. Hahahha. Bukan bidang kitorang, katanya!





===Great Barrel of Heidelberg Castle===
Great barrel ini adalah bekas arak yang besar giler2. Maybe kalau tinggi orang Melayu biasa, Great Barrel ni sama tinggi dengan 2.5 orang lelaki Melayu. Korang boleh bayang tak tinggi dia? Aku rasa, aku ada bergambar dengan Great Barrel ni arituh, tapi sebab henfon en Husband rosak, tak dapat restore semua gambar2. Sorry tawan2. Ini gambar ihsan Mr Gugel, yg hensem and ohsem!



===Astronomical Clock===
Menurut en Husband aku(dia memang tourist guide permanent dekat Heidelberg ni, dia dah pergi 5 kali sini, Heidelberg ni kampung main guli dia je, heheheheh), ni adalah jam matahari. Camne dia kira2 waktuh tuh, aku pon tak tau. Hehehehe





===Heidelberg Castle Garden===
Kat taman ni bolehlah fefeeling Cinderella sekejab. Hihihi. Tunggu putera raja datang bawak kasut kaca u! Pakai2 kasut kacanya, praapp pecah! Dah kaki kau besar macam gajah! (No offense, gurau je!)






Tipps & Tricks:
  • No high heels at all! Sebab Heidelberg Castle Garden ni besar sangat2. Tak tipu. And jauh nak kena jalan dari Main Train Station ke Bergbahn. Nasihat guwe, pakailah sport shoes. Tak percaya, meh datang tengok sendiri ye, anak2!
  • Ticket Bergbahn jangan risau, boleh beli dekat kaunter. Tak semestinya kena beli online hari sebelum ke hape. 
  • Kalau ada student card, sila bawak, dapat harga 4€ je. Murah kan! Yabedabedu!
P/s: Aku nak buat survey, korang suka aku bubuh gambar besar gedabak macam mula2 sekali tuh ke, atau korang suka gambar saiz sedang2 elok je? Aku suka gambar besar2, sebab dapat tengok, cantik! Tapi kesian plak dekat korang, sebab gambarnya lambat load. So please tell me your preference ye!

============Giveaway: Saya Nak Poskad Dari Moscow===========

Klik Banner! Ini satu paksaan!

Hai Eva! Akak join ye giveaway awak. Jemputlah join giveaway akak jugak ye KLIK. Salam perkenalan dan persahabatan! Tags: Scha NazriNadya ShafiqaSiti Humairah

Sekian~
Thanks for reading this !

49 comments:

  1. akak nihh buat kite jelesss tauu.. cantek cantek belaka.. aduyaiii -,-

    ehhh makan kat restaurant korea tuuuuu. pehhhhh 5 sate rm50? gilaaa arrrr. memang patot tayah berak kan.hakhakhak *taksenonohbetol* krik krik krik

    #letak gamba besa gedabak lagi cantekkkk! nadyya suka yg besooo2.. lg syokkk tengokk ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, mahal giler kan! akak pon suke gmbar besar2 giler....hihohioho

      Delete
    2. aah cekik darah overdosssss.. dr makan sate 5btg tuu baik makan nasi goreng... kenyang n puas hati. hohoho

      Delete
    3. tulah, dulu akak pernah jugak buat satay sendiri....xde berapa sangat pon kos nak buat tuh....

      Delete
    4. cekik darah sebab mniaga kat oversea kott.. nak untung lebihh. huhu

      Delete
  2. Best oii best...Kak sally kome ni duduk di sisi Malaysia tercinta...hahahaha....

    Hoi...jual makanan kat org Malaysia pun cekik darah..kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai kak sally! kite setiap ari stalker kak sally...kehkehkehk.... :D

      Delete
  3. wah.. kak, bestlah dpt tggl kt oversea. impian saya pun nk p melancong di negara2 orang putih nih. hehe... suka sangat baca kisah travelog nih :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. fina-chan! comel je name....jemputlah membace sini...kalau akak rajin, nnt insyaallah akak buat giveaway souvenirs ye.... selalu2 lah dtg menjenguk sini tau! :D

      Delete
  4. gambar besaqqqq..puas hati tengok..dah la view lawo-lawoooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok! next time gambar semua overdose ye! heheheh :D

      Delete
  5. Gambar besaqqqq. Sebab best tengok. HD gitu. haha. Selalu Scha letak LARGE. Extra large memang cantik tapi kesian kalau blogger yang pakai broadband ke hape kan. Sebab kalau tekan gambar tu pun, memang dia akan buka full screen. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti Scha join GA tuu. hehe.

      Delete
    2. tulah, kite dah letak large....tapi jiwa kite mendesak2 nak buat gambar jadi extra large...sebab bahagie tengok.... hahahahha :D

      Delete
  6. Aisya..alau akak nak ke Jerman..perlu VISA tak?
    Byk nya tempat menarik di Heidelberg ni..rasa selamat x kalau akak nak travel sorang ke sana?
    Akak suka gambar besar..puas tengok :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak JM, kalau datang ebagai tourist, tak perlu visa untuk 3 bulan upon arrival... selamat je travel sorang2...tapi better kalau ade peneman, dikalangan malaysian yang boleh berbahase jerman, sebab orang2 jerman sangat lemah english.... susah nnt kalau xleh nak communicate....

      Delete
  7. Rasa taknak berak lepas makan. Adoi. Ketawa guling-guling lepas baca ayat tu.

    Saya suka gambar besar juga! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. lawak kan farah? itu ayt kawan akak...akak cilok je...kehkehkehk.... hahahahh :D

      Delete
  8. Wah, bestnye :) cantik-canik view dekat sana..haish, bila la dapat ke sana..hehehe :)

    Cik Mimie suka gambar besar..puas mata tengok..ekekke:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput2 tengok ye cik mimie...ade rezeki nnt sampai punye! :D insyaallah.... kot2 nnt dtg hanimun ker! heheheh

      Delete
  9. hoi sate lima cocok rm50.. hang balik rumah beli ayam perap makan sampai lebam hahaha daripada membazir sangat.. hahaha.. adik manish akak da join daa :D please belikan iols fm oke kalo jenjalan tu.. later nak claim pun tak apa hahaha..

    ps : gigih akak cari nama tempat hang dalam peta :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan kak ct, buat sendiri satay tuh baru berapa kan....kite macam sedih ar makan melayu kalau mahal sgt2.... arituh makan rstaurant melayu dekat london, yang tuh tak mahal sngt... rase die pon sedap...puas hati makan! :D

      Delete
  10. ya ampun!! gile ko sate rm 50 5 cucuk? rm10 secucuk???? klu akak mau pandang je sate tu sayang nak makan sbb mahal sgt... muahaha... akak suka permandangan dari atas tu... nyamannya rasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite suke pemandangan yang ade hijau2 gtuh... samelah kite akak....

      Delete
  11. assalamualaikum. thanks join! make sure yg ditag tu tau okay :) inysaAllah sy join kalo sempat. xde mse sgt ni sbb dh nk balik moscow huhu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...its ok tak eur time ye... akak dah bagtau semua yang ditag...diorang akan join jugak nnt insyaallah..... :D kirim salam dekat semua rakyat msia! akak rindu semua! :D

      Delete
  12. kakak jeles nya kite. haha. kenapa cantik sangat tempat tu? tolong bawak kite jalan2 boleh? even dalam mimpi pon kite sudi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2, nnt akak bawak awk dlm mimpi akak ye.... jangan terkejut nnt dengan fantasi akak yang luar biasa and peliks! heheheheh :D

      Delete
  13. wahh .. syoknya akak! Jelos jelos.. pegi castle pulak tuu ~

    ReplyDelete
  14. best bangat nih.haih,bila la ain nak sampai..hehe

    ReplyDelete
  15. Bangunan semua gaya mcm dlm filem giteww

    ReplyDelete
  16. Wah bestnyer dapat merantau jauh di sana... Jelesnya ^_^

    ReplyDelete
  17. pergh!! gempak tu... lawanya tempat,. jeles i tau

    ReplyDelete
  18. Alah, buat orang jeles je... teringin nak melancong ke luar negara. studioous.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. nak gambar gedabak. hehe
    best2 !!

    ReplyDelete
  20. sukanya baca entry ni! teringin pula nak ke sana.. tapi tak nak duduk lama-lama.. hihihi . rindu nanti..

    ReplyDelete
  21. Bestnya...seronok merantau kenegeri orang kan?? Pengalaman yang mesti sukar diilupakan..take care dear ^_^*

    ReplyDelete
  22. Ya Allah seronoknye... keindahan ciptaan Allah .. >_< .tgk pic pon ley filing2 gitu..hu

    ReplyDelete
  23. haduhh buat nina jeles ni.. kena simpan duit kalau nk ke sana. cantik2 pemandangan istana tu.

    ReplyDelete
  24. Bestnya :D Bilalah boleh sampai sana ye :)

    ReplyDelete
  25. Salah 1 cara utk mengalami sesuatu peristiwa itu adalah dgn mendengar/membaca melalui org yg melaluinya. entri yg menarik, terasa seolah sy berada di jerman, teruskn menulis. anda tlg mendapat seorang follower baru.

    ReplyDelete
  26. Salam pergenalan.. Nama Saya jalalboy dan Ini laman Web saya http://adf.ly/bC0Rz.. Harap jika ada salah silap dapat perbetulkan dan bantuan dapat diberikan http://adf.ly/bC0TQ

    ReplyDelete
  27. aduh cantiknya tempat nie..hurm nak pegi tak tau la bila...he3..

    ReplyDelete
  28. Cantik Heidelberg ni. X sampai lg Heldelberg sbb skg tgh winter. Sejuk sgt klo nak jalan2 skg. A romantic city :)

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...