home about contact travelog resepi bahasa jerman

Musim Strawberi dan Asparagus bermula!!

Alhamdulillah, cuaca di sekeliling dah semakin panas, from day to day. Dan bererti(hah kan ayt I, bererti gtuh. Mcm tengok sinetron! Hahaha) Dan bererti musim buah-buahan enak berlemak pon bermula!!

Tak macam kita semua expect, semua orang expect strawberi tumbuh bila cuaca sejuk. Ohh tidak sama sekali. Strawberi berkembang mekar, berbuah apabila bermula musim panas. 

Begitu juga asparagus! Di sini ada 2 jenis asparagus, satu hijau, satu lagi putih susu. Xtau apa beza dia, tapi kalau xsilap, yang putih taste better.



Alkisahnya, semalam aku dan en suami ke bandar, untuk membasuh baju, di kedai dobi self service. Sementara tunggu baju siap, kami merayau2 dan kami singgah ke pasar pagi di sini. Ada banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, meriah!


Masa kami datang tuh, orang da start nak tutup kedai. Sebab dah tengahari. Jadi kami berpeluang beli strawberi yang murah2, sebab pakcik2 nak tutup kedai dah.
1 bekas 1€(~rm4) je, mcm giler la kami


Inilah hasil tangkapan kami. Fresh dari ladang! Hahaha
Teringat 2 tahun lepas, aku dengan kawan2 seperjuangan memetik strawberi dari ladangnya. 
Excited tak terkira. Boleh makan direct lepas dipetik, sbb diorang cuma guna baja organik, kalau xsilap.
Cuma strawberi yang nak dibawak balik je kena dibayar.
Yang da telan semua kira free of charge! Indah!

Di ladang strawberi, sedang memetik dengan GUMBIRA!!
Sumber gambar: Belog kawan aku KLIK

That's it for this time! I nak pergi masak mee goreng mamak, semalam kami beli taugeh banyak2 kt bandar! 
Mee goreng begituh bermakna dengan adanya taugeh!
K bye! Take care! 
Sekian~


5 comments:

  1. ohh .. musim panas stroberi berbuah ...

    wahh ,, untungnya dapat murahh

    ReplyDelete
  2. dapnyeee... kat sane rasenye cmne? sme mcm malaysia ke?

    ReplyDelete
  3. indahnya berpeluang berada di tempat org.. hish..nk kena panjat cameron highland gayanya ni..tergoda ngan strawberry tu

    ReplyDelete
  4. Ya Allah !! kat cameron tu pun sebekas dah brapa hinggit !! tolonglah kaler tu jangan nak menggodaaaaa sangat !!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...